Rom flyg

MrJet
Travelstart

Resehandböcker

Rom - första klass guide
Topp 10 Rom
Med familjen i Rom
Rom och Vatikanen

Rom

Rom är huvudstad i Italien och var under antiken även huvudstad i det romerska riket. I Rom ligger även Vatikanstaten vilken utgör centrum för Romersk-katolska kyrkan. Staden har över 2,8 miljoner invånare.

Rom kallas ofta för antikens stad då den nämns otaliga gånger i historien och är full av antika byggnader. Vidare kallas staden även för "den eviga staden".

Enligt legenden grundades staden Rom 753 före Kristus på sju legendariska kullar vid floden Tibern. Dessa kullar är mer ett begrepp än en geografisk angivelse då de stammar från en mycket gammal romersk religiös fest.

Rom blev tidigt ett centrum för den katolska kyrkan och residensstad för sedermera Vatikanstatens påvar. Rom är idag en världsstad och till exempel den tredje största FN-staden i världen med säte för flera av organisationens fackorgan.

Rom är en stad som är fylld av sevärdheter och hela staden kan upplevas som ett levande museum. Här finns allt möjligt att beskåda, till exempel kända landmärken som Colosseum, Fontana di Trevi, Peterskyrkan och Spanska trappan. Massor med medeltida konst, vackra palats och kyrkor.

För den som vill koppla av en stund och njuta av stämningen och den goda maten finns det gott om caféer och restauranger längs stadens små och stora piazzor och det italienska köket lockar med massor av frestelser.

För den modemedvetne shopparen är Rom ett perfekt resmål då det finns gott om märkesbutiker med kläder av kända italienska designers såsom Armani, Gucci med flera. De små butikerna finns lite varstans i staden och likaså delikatess- och vinbutikerna.

Förutom alla sevärdheter som Rom kan erbjuda finns det gott om aktiviteter att ägna sig åt vid ett besök i staden. Rom har till exempel två stycken framstående fotbollslag i högsta ligan i Italien, Seria A. Roma och Lazio heter lagen och oftast spelas de italienska ligamatcherna på söndagseftermiddagarna.
Vidare har Italien en stark tradition av opera och klassisk musik och det finns ett stort utbud av denna typ av musik i Rom för den som är intresserad. Italien har även ett brett utbud av mat och erbjuder massor av olika menyer som är medelhavsinspirerade. Att äta ute kan vara både gott och underhållande i Rom och att bara stanna upp i staden och sätta sig på en av de livliga uteserveringarna som brukar fyllas snabbt kan vara en uppelvelse.

De billigaste flygbiljetterna till Rom hittar man oftast via någon prisjämförelsesajt, till exempel MrJet. Priserna på biljetterna kan variera stort beroende på säsong och flygbolag. Hotell finns det gott om i Rom och större hotellsajter såsom Hotels.com, har i regel massor med olika erbjudanden på hotell i staden.

En weekendresa med flyg och hotell till Rom kostar i regel från drygt 2000 kronor per person och uppåt. Det finns många researrangörer som erbjuder weekendpaket till Rom, tex MrJet och Travelstart.