Berlin flyg

MrJet
Travelstart

Berlin weekend

MrJet
Travelstart

Berlin resehandböcker

Berlin
Topp 10 Berlin
Berlin: Miniguide & karta

Berlin flyg och transport

Berlin ligger i mitten av Europa och har bra förbindelser med resten av Europa.


Flyg till Berlin är förstås det snabbaste sättet att ta sig till Berlin från Sverige. För oss svenskar går det att flyga från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Flygtiden är mellan 1 till 1.5 timmar.

Berlin har idag två stycken aktiva flygplatser, Tegel och Schönefeld, som är tänkta att bli ersatta under 2013 av den nya flygplatsen Berlin Brandenburg.
Tegel är den största flygplatsen i Berlin och den ligger cirka 8 kilometer västerut från staden. Flygplatsen har fyra terminaler och är en av Tysklands mest trafikerade flygplatser. För transfer till Berlin går det bussar och tåg regelbundet, men det går även att boka privat transfer.
Schönefeld ligger cirka 18 kilometer söder om staden och är framförallt inriktad på charter och lågprisflyg. Härifrån går det pendel- och expresståg eller så finns möjlighet att boka privat transfer.

Det finns många flygbolag som flyger med direktflyg till Berlin från de större skandinaviska flygplatserna och priset på en biljett beror på säsong och hur långt i förväg man är ute och bokar biljett. Det finns många arrangörer som erbjuder paketresor till Berlin där både flyg och hotell är inkluderat.

Det enklaste sättet att hitta billiga flygbiljetter till Berlin är att använda sig av någon av de prisjämförelsewebbplatser som finns på internet. Till exempel MrJet.

En weekendresa, med flygbiljett och hotell inkluderat i priset, till Berlin kostar från 1500 kronor och uppåt. Bland de arrangörer som erbjuder weekendpaket till Berlin finns tex MrJet och Travelstart.

Järnvägsnätet runt Berlin är bra och det går att åka tåg hela vägen in i centrala Berlin. Nattåget från Malmö till Berlin tar ungefär 8-9 timmar.

Med bil kan man ta sig via Autobahn till Berliner Ring varifrån det finns avfarter till stadens centrum.
Att ta sig runt inne i Berlin är inga problem då staden har en välfungerande kollektivtrafik med flera alternativ och rimliga priser. U-Bahn och S-Bahn är två separata tågnät men man kan använda samma biljett till båda två. U-Bahn fungerar som ett tunnelbanesystem medan S-Bahn är för transport över längre sträckor och med dessa två nät når man i princip hela Berlin. Staden är indelad i tre zoner - A, B och C - där A omfattar stadskärnan, B stadens utkanter och C inkluderar Potsdam med omgivningar. Det går att köpa biljett eller kort i automater på de flesta stationerna i staden som sedan ska stämplas för att vara giltig.

Berlin Pass som kan förköpas på internet, ger obegränsade resor med Berlins alla möjliga färdmedel i kollektivtrafiken. Korten finns för två eller tre dagar och i två olika varianter - ett som gäller för zon AB och ett för zon ABC. Korten ger även rabatt eller fri entré till över 140 sevärdheter såsom stadsturer, guidade turer, båtturer, museum, shower, teatrar, restauranger, klubbar och discon.