Prag flyg

MrJet
Travelstart

Prag resehandböcker

Prag, Första klass
Topp 10 Prag
Prag: Miniguide & karta
Prag, Berlitz reseguide

Prag weekend

MrJet
Travelstart

Prag sevärdheter

Prag anses vara en av Europas vackraste städer och som besökare i staden är det svårt att motstå stadens charm. Tillsammans med bland annat Budapest och Krakow tillhör Prag de populäraste storstäderna bland turister i Europa.
Vy över Prag


Prag har massor av gamla byggnader och vackra väggmålningar. Staden har världens bäst välbevarade och varierande samlingar av arkitekturiska stilar och Prags gamla centrum har sedan 1992 varit upptaget på Unescos världsarvslista.

Med tanke på att Prag inte är en särskilt stor stad till ytan nås de flesta sevärdheterna enkelt till fots. I stora delar av centrala Prag är dessutom fordonstrafik förbjuden vilket gör det trevligt att promenera runt längs gatorna.

Ett sätt att snabbt få en bra överblick över stadens sevärdheter på egen hand är genom att åka med turistbussar där resenärer kan gå på och av vid olika hållplatser och se sig omkring på egen hand. Dvs så kallade hop-on/hop-off bussar. Här kan du läsa mer om dessa bussar.

Prags mest kända historiska monument är Karlsbron som är en 520 meter lång bro som sträcker sig över floden Vltava, vilken slingrar sig genom staden. Bron är känd för alla sina statyer av framförallt biskopar, domprostar och helgon. De flesta av dagens statyer är kopior och originalen förvaras på museum. Karlsbron byggdes under 1357 och utgör en del av Kungsleden, vilket är den rutt som kungar och drottningar fick rida genom staden den dag de kröntes. Ända fram till 1741 var Karlsbron Vltavas enda överfartsställe och idag är det endast fotgängare som är tillåtna på bron och det vimlar dagligen av turister på och i brons närområde.

Gamla stadens torg i Prag är utsedd till en av världens vackraste öppna platser och omgärdas av historiska byggnader. Torget och dess närområde är trafikfritt och som turist är det ett måste att spatsera längs torget och gågatorna och insupa atmosfären. En stor del av stadens historia är bevarad runt torget tack vare byggnaderna i närområdet. Bland annat finns här S:t Nikolauskyrkans med sin vita fasad och med vackra freskomålningar inne i kupolen. Vidare finns här barockpalatset Stenklockan och Kinskýpalatset i rokoko och ett flertal vackra pastellfärgade byggnader. I ena änden av torget finns monumentet över Jan Hus som var en tjeckisk hjälte som brändes på bål under 1400-talet efter att förklarats för kättare.

På Gamla stadens torg ligger rådhuset och där samlas varje timme en stor folksamling framför väggen med den astronomiska klockan. Varje heltimme börjar klockans föreställning med de 12 apostlarnas procession. Först ut är Döden i form av ett skelett och därefter öppnas två fönster och de 12 apostlarna rör sig sakta runt. Klockans nuvarande urverk är från 1572 och syftet med klockan är inte att visa exakt tid utan att imitera solen och månens banor runt jorden.

Tynkyrkan är ytterligare en vacker byggnad som ligger vid Gamla stadens torg. Kyrkspirorna dominerar över stadens torg och kyrkan är vackert smyckad med scener ur Kristi lidande. Inne i kyrkan finns gotiska statyer av Golgata, en vacker dopfunt i tenn och en predikstol från 1400-talet. Den danske astronomen Tycho Brahe ligger begravd i Tynkyrkan då han avled under tiden han var verksam i Prag.

Pragborgen med anor ända tillbaks till 800-talet är en välbevarad borg som ligger högt över floden Vltava vilket gav den en dominerande ställning i Prags historia. Borgen har byggts om ett flertal gånger under årens lopp även om mycket av den är bibehållet i form av kyrkor, kapell, salar och torn. Innanför Pragborgens murar finns mycket sevärdheter, bland annat kungapalatset, olika kyrkor och kloster. Inte minst den rikligt utsmyckade kungliga kröningskyrkan, S:t Veitskatedralen, är en av de stora attraktionerna och ansedd som Prags mest välkända landmärke. Den vackra guldgränden med sina färgglada hus lockar en hel del turister och i området kring Pragborgen finns den vackra kungliga trädgården med sommarpalats och paviljonger.

De judiska kvarteren, Josefov är det område i Prag som den judiska befolkningen slog sig ner i. Under flera århundraden tyngdes den judiska befolkningen av förtryckande lagar och de blev ofta anklagade för olika elakheter som ursäkt för förföljelse av den kristna befolkningen. Josef II mildrade diskrimineringen under sin tid under 1780-talet vilket ledde till att området uppkallades efter honom. Stora delar av området revs under 1800-talet då det saknades sanitära faciliteter, men en del bevarades såsom bland annat rådhuset och ett antal synagoger. I de judiska kvarteren ligger den gammalnya synagogan som är Europas äldsta synagoga och idag utgör det religösa centret för Prags judar. Vidare finns här den Judiska kyrkogården som under flera hundra år var den enda tillåtna kyrkogården för den judiska befolkningen. Detta ledde till sådan brist på utrymme så att människorna blev begravda ovanpå varandra i upp till 12 lager. Det finns idag över 12 000 gravstenar inträngda på det lilla utrymmet men det uppskattas att över 100 000 människor ligger begravda här.

Krutporten är en rikt utsmyckad byggnad som utgjorde en av Prags tretton ingångar och har anor ända tillbaks till 1000-talet. Krutporten ligger i gamla staden och dess rika utsmyckning var i första hand avsedd för att öka det intilliggande Kungapalatsets anseende. Det nuvarande namnet fick porten under 1600-talet då det användes för att lagra krut.

En plats i Prag som fått uppleva ett antal historiska händelser är Vaclavplatsen där bland annat en student tände eld på sig själv 1969 i protest mot den sovjetiska invasionen. 20 år senare ledde en demonstration mot polisbrutalitet till sammetsrevolutionen och sedermera kommunismens fall. Vaclavplatsen var ursprungligen en hästmarknad men idag är det hotell, restauranger, klubbar och butiker som dominerar området. På ena kortsidan kantas platsen av Nationalmuseet och i närheten ligger statsoperan.

Vysehrad är en bergig platå som betyder "slottet på höjden" och som har stor historisk betydelse för tjeckerna. Enligt sägnen var detta de tjeckiska kungarnas första säte. Idag domineras Vysehrad av tvillingtornen i Petrus och Paulus kyrka. Området är öppet för turister och är en stillsam park med många skulpturer och vacker utsikt över staden och dess flod, Vltava. Här finns även en kyrkogård med många berömda tjecker begravda.

Ett trevligt område att besöka för Prags turister är Petrinparken som är en vacker naturpark med mycket fruktträd och som ligger på en höjd vilket ger möjlighet till en vacker utsikt. Parkens landmärke är Petrintornet som är en imitation av Eiffeltornet från 1891. Tornet är 60 meter högt och den som orkar ta sig upp för alla trappstegen får en fantastisk utsikt som vid vackert väder sträcker sig flera mil. Petrinparken är extra populär på vårkanten när fruktträden blommar och parken är extra vacker. I Petrinparken finns även en gammal, men upprustad, linbana som kan ta besökare upp till tornet.

Troja är ett vackert barockpalats som härstammar från 1600-talet. Inredningen i palatset är full av vackra fresker och det innehåller även konst från 1800-talet. Palatset är byggt efter en klassisk italiensk villa och trädgården är anlagd enligt fransk barockstil och innehåller bland annat en mängd statyer, fontäner och vackra rabatter. Troja ligger en bit norrom Prag vid sidan av Prag Zoo men det går att ta sig dit med hjälp av tunnelbana och buss.

De blivande kungarna och drottningarna fick rida en väg genom Prag som kallades för Kungsleden den dag de skulle krönas. Denna led förband Kungapalatset vid Gamla stadens torg med Pragborgen. De trånga gatorna längs Kungsleden bjuder på en mängd historiska och arkitekturiska sevärdheter. Den som går längs leden får en behagllig promenad och får bland annat se Krutporten, Gamla stadens torg, Karlsbron och Pragborgen.

För att hinna med så många sevärdheter som möjligt under ett besök i Prag kan det vara en god idé att ta en guidad rundtur i staden. Det finns flera olika bolag som arrangerar denna typ av guidade turer och de finns i flera olika varianter. Här är exempel på en endagstur med sightseeing och här finns en mer komprimerad sightseeing tur i Prag.