Rom flyg

MrJet
Travelstart

Resehandböcker

Rom - första klass guide
Topp 10 Rom
Med familjen i Rom
Rom och Vatikanen

Rom flyg och transport

Att ta sig till Rom är givetvis enklast med flyg från någon av våra skandinaviska flygplatser. Flygtiden för en direktflygning till Rom varierar en del beroende på vilken flygplats som används, till exempel är flygtiden från Köpenhamn till Rom cirka 2,5 timmar medan flygtiden från Landvetter är cirka en kvart längre och från Arlanda blir den i regel drygt 3 timmar lång.

Priserna för flygbiljetter till Rom varierar såsom brukligt är beroende på säsong, komfort, bekvämlighet och hur långt i förväg biljetterna bokas.
Den som bokar lågprisflyg bör tänka på att inkludera alla avgifter i priset såsom eventuell extra skatt, bagagekostnader och eventuell extra transferkostnad. Dessa kostnader inkluderas inte alltid i det utannonserade priset av respektive flygbolag.

Rom har två stycken större flygplatser varav Fiumicino är den stora internationella flygplatsen i staden. Fiumicino ligger cirka 35 kilometer sydväst om Rom och har expresstågsförbindelse med centrala Rom. Dessa tåg tar cirka 30-35 minuter och går i regel en gång i halvtimmen. Vidare finns det pendeltåg och det går en stor motorväg direkt till Rom från flygplatsen.

Den andra flygplatsen i Rom heter Ciampino och det är en civil och militär flygplats som ligger cirka 15 kilometer sydost om centrala Rom. Ciampino hanterar mestadels charter och lågprisflyg, vilka har ökat rejält under senare år. Flygplatsen har flera olika bussförbindelser som transporterar resenärer till tunnelbanestationer eller järnvägsstationer för vidare resa.
Här finns fler alternativ för transfer till och från Fiumicino och Ciampino.

Ett smidigt sätt att hitta billiga flygbiljetter till någon av staden Roms flygplatser är att söka på någon av de prisjämförelsewebbplatser som finns på internet. Det finns idag en uppsjö av sådana webbplatser och det är viktigt att tänka på att inkludera alla extra kostnader för att undvika överraskningar. NExempel på prisjämförelsewebbplats för flygbiljetter är MrJet.

Rom är ett bra resmål för den som är sugen på en trevlig weekendresa. Flygtiden är inte så lång och de kända sevärdheterna hinner utforskas under en helg alternativt långhelg. Det finns många researrangörer som erbjuder färdiga weekendpaket till Rom där både flyg och hotell är inkluderat. Weekendpaket går det att finna i väldigt varierande priser beroende på flygtider och kvalitet på hotell. Priserna varierar således i regel från 2000:-/person och uppåt.
Bland de arrangörer som erbjuder weekendpaket till Rom finns tex MrJet och Travelstart.

Då de flesta sevärdheterna i Rom ligger centralt inom behagligt gångavstånd behöver besökare inte alltid bekymra sig över hur man transporterar sig inom staden. Dock är det bra att känna till vilka publika transportmedel det finns att tillgå i staden.
Det är samma biljett som gäller för buss, tunnelbana och spårväg. Biljetter kan köpas i särskilda biljettkontor, vid tunnelbanestationer men även tobaksbutiker och tidningskiosker säljer biljetterna. Det finns engångsbiljetter som gäller endera en tunnelbaneresa eller fri transport under 75 minuter med buss eller spårvagn. Dagsbiljetter gäller för obegränsade resor med de tre transportmedlen och detsamma gäller för tredagarsbiljetter. taxibilarna i Rom är vita och som i de flesta städer är dagstaxan lägre än helgtaxan och dyrast är det nattetid.