London flyg

MrJet
Travelstart

London resehandböcker

London, Första klass
Topp 10 London
London: Miniguide & karta
Med familjen i London

London weekend

MrJet
Travelstart

London aktiviteter

I världsstaden London finns massor av möjligheter till trevliga aktiviteter för stadens besökare.


En väldigt populär aktivitet är att följa med på en guidad tur då man får uppleva de flesta av de kända sevärdheterna under bara några timmar. Det finns massor av olika typer av guidade turer och de allra populäraste består av sightseeing bussar som kör så kallade hop-on/hop-off-turer genom staden. En av de allra bästa rundturerna med buss är the Original London Sightseeing Tour där man kan köpa biljett som gäller 24 timmar framöver och ger rätt till att hoppa av och på bussen hur många gånger man vill under dessa 24 timmar.

Utöver de populära sightseeing bussarna finns det många andra former av guidade turer i London, till exempel heldagstur i London, privat tur i taxi, på cykel eller i en Mini Cooper. En av de mer annorlunda rundturer är en tur med RIB båtar från andra världskriget.

London Aquarium är en väldigt populär aktivitet bland Londons besökare. Varje år kommer mer än 1 miljon besökare till akvariet som har över 500 fiskarter och ett 40-tal hajar. Vidare finns här tropiska stränder med pingviner samt tusentals fiskar i mer än 2 miljoner liter vatten. Här finns till och med en robotfisk som ett universitet byggt i syfte att likna en riktig fisk i sitt beteende. Då akvariet är ett så populärt besöksmål kan köerna ringla sig långa vid insläppen och det kan vara bra att förköpa biljett på internet.

En annan populär attraktion är London Zoo som har funnits ända sedan 1828 då det skapades för att genomföra vetenskapliga studier. Zoo:t har idag fler än 750 djurarter varav flera består av exotiska djur. Det rymmer bland annat terrarium, akvarium, insektshus och ett barnzoo. Det går att förköpa biljett på internet.

London Dungeon är ett berömt skräckmuseum som berättar om Londons och Englands blodiga historiska händelser. Dock sker berättandet på ett roligt och intressant sätt för att både roa och undervisa om landets mörkaste händelser under de senaste 2000 åren. London Dungeon rymmer mer mer än 40 utställningar om bland annat branden i London och Jack Uppskäraren (Jack the Ripper). Även om många av utställningarna är kryddade med humor rekommenderas det att besökarna är över 10 år gamla.

London är troligen världens mest kända musikalstad och utbudet av musikaler är späckat. Även om utbudet är enormt går många av de klassiska musikalerna för utsålda hus varje kväll och det kan vara en idé att förköpa biljett för att försäkra sig om en plats. Det går även att chansa och köpa biljett på plats i något av de bås i staden som säljer biljetter, till exempel på Leicester Square finns det ett "Half price ticket both" där överblivna biljetter till kvällens föreställningar säljs till reducerat pris. Bland de klassiska musikaler som spelas varje kväll år efter år finns Mamma Mia, Phantom of the Opera, Les Miserables, Chicago och Cats.

London är nästan lika känt för sina teaterpjäser som musikalerna. I stadsdelen West End ligger de flesta teatrarna och blandas här med musikalerna och hit strömmar turisterna på kvällarna då pjäserna går av stapeln. Bland de mest berömda teaterpjäserna finns Agatha Christies mordgåta, "The Mouse Trap". Precis som med musikalbiljetterna kan det vara en god idé att förköpa biljett på internet.
Viator brukar ha erbjudande på förköp till biljetter till teater/pjäs i London.

I London med omnejd finns det ett antal olika typer av nöjesparker som passar bra till barnfamiljer. Till exempel kan man uppleva Legoland Windsor som är Legos nöjespark i England. Denna ligger cirka 30 minuters tågresa från London Paddington Station.
En annan trevlig nöjespark är Chessington World of Adventure som är en nöjespark som förutom sina åkattraktioner erbjuder zoo med bland annat tigrar och gorillor samt ett akvarium med bland annat hajar och rockor. Chessington ligger cirka en timmes resa med kommunala medel från Waterloo i London.
Thorpe Park som ligger cirka 30 kilometer utanför London kan erbjuda åkattraktioner för både stora som små. Enklast transport dit sker från Waterloo.

Shoppingen i London är bland det bästa och mesta man kan finna i världen och Londons shoppingutbud jämförs ofta med Paris och New Yorks. Staden har alltid legat långt fram vad gäller trender och mode och många subkulturer har vuxit fram i London. Den som är ute efter att shoppa i större varuhus kan enklast söka sig till Oxford Street som är den klassiska shoppinggatan med ett myller av människor. I närområdet finns fler stora shoppinggator såsom Regent Street och Piccadelly Circus. Även det klassiska varuhuset Harrods kan erbjuda massvis med shoppingmöjligheter och även i området kring varuhuset finns ett stort utbud. De som föredrar lite mindre butiker och ett lite lugnare tempo kan med fördel besöka Covent Garden och dess närområde. För den som vill besöka en marknad finns det en klassisk marknadsgata som heter Portobello road och som ligger i stadsdelen Notting Hill.

I London finns det fler än 300 museer med massor av samlingar av historiska detaljer. Engelsmännen har genom århundradena plundrat en hel del och därav samlat på sig en massa artefakter från olika länder som numera finns på museer i staden. Ett flertal av dessa museer är statligt subventionerade för att kunna ha gratis inträde. Exempel på intressanta museum i London är Museum of London som berättar om Londons historia, Natural History Museum vilket är ett av världens största naturhistoriska museum, British Museum som innehåller en stor del av människans historia fram tills idag.

Fotbollen är en djupt rotad kultur i England och många svenska turister passar på att gå och se någon fotbollsmatch under sitt besök i London. Den engelska fotbollen har alltid varit populär i Sverige då ligan är den mest välbevakade i hela världen. Fotbollssäsongen brukar pågå från augusti till maj med ett extra intensivt spelschema runt jul och nyårshelgen. London har flera lag som spelar i högsta ligan (Barclays Premier League) och även flertalet lag i andradivisionen. Eftersom många matcher är utsålda i förtid är det säkrast att köpa biljett i förväg vilket kan göras över internet.
Det går att förköpa fotbollsbiljetter till en del av Londonlagen hos Viator.

Nattetid märks det tydligt vilken världsstad London är då stadens nattliv är pluserande och vibrerande med ett oändligt och mångkulturellt utbud. En viktig roll i Londons nattliv spelar de traditionella pubarna varav många känns genuina med sina klassiska träinredningar och traditionella pubmenyer. När pubarna stänger på kvällen tar nattklubbarna över. Det finns klubbar för alla möjliga smaker och inriktningar och många trender har inletts på nattklubsscenen i London genom åren.
London besöks ofta av stora världsartister och den som har tur kan kanske få möjlighet att uppleva en konsert under sitt besök i staden.

Även om London innehåller massor av aktiviteter kan det vara trevligt med en utflykt för den som vill uppleva mer av den brittiska naturen och kulturen. Det går såklart att bege sig iväg på utflykt på egen hand, men det finns också flera stycken guidade utflykter att ta del av. Till exempel arrangeras utflykter till det klassiska bronsåldersbyggnadsverket Stonehenge eller Shakespears födelseort Stratford-upon-Avon. Vidare ordnas utflykter till trevliga, traditionella brittiska landsbygder såsom Cotswold, Kent eller det kungliga slottet Windsor Castle.