Amsterdam flyg

MrJet
Travelstart

Resehandböcker

Första klass reseguide
Topp 10 Amsterdam
Berlitz reseguide

Amsterdam aktiviteter

Den som besöker Amsterdam kan fylla flera dagar med trevliga aktiviteter. En hjälp på vägen kan vara att skaffa ett Amsterdampass då detta ger fritt inträde till flera museer, gratis resor i kollektivtrafiken, en kostnadsfri båttur på kanalen och rabatter på flera attraktioner och restauranger.

En väldigt populär aktivitet i Amsterdam är att följa med på en guidad tur då man får uppleva de flesta kända sevärdheterna under bara några timmar. Det finns massor av olika typer av turer och de allra populäraste består av sightseeing bussar som kör så kallade hop-on/hop-off-turer genom staden. Där får man åka fritt i 24 eller 48 timmar och hoppa av vid någon av de 12 hållplatserna. I Amsterdam med alla sina kanaler går det även att ta en hoppa på/hoppa av tur med kanalbuss.

Andra populära sätt att få en introduktion i staden Amsterdam är att deltaga i en rundtur till fots, med cykel eller med segway.

Det finns också gott om turer med olika teman för besökaren i Amsterdam, till exempel turer i Anne Franks fotspår, en tur som berättar mer om den nederländska kulturen eller de lokala coffe shops.

Den som vill syssla med shopping under sitt besök i Amsterdam har alla möjligheter att bli nöjd. Staden har likt andra stora städer i väst ett stort utbud av moderiktiga artiklar och trendiga inredningsprylar. Staden erbjuder många butiker med läckra hushållsredskap och inredningsdetaljer. Priserna är inte särskilt billiga men det går iallfall att hitta trendiga och hippa varor. Den stora shoppinggatan Nieuwedijk, är en kilometerlång gata fylld med butiker som erbjuder kläder, väskor, skor, sportartiklar och mycket mer. Gatan korsar Damtorget och på andra sidan torget heter den Kalverstraat och här fortsätter butikerna flankera gatan. I stadsdelen Oud-Zuid, ligger bland annat gatan P.C. Hooftstraat som innehåller butiker med lyxiga varor såsom Cartier och Tommy Hilfiger med mera.

De Bijenkorf är en stor galleria som ligger invid Damtorget. En liten bit därifrån ligger den pampiga gallerian Magna Plaza och alldeles i närheten, på gatan Kalverstraat, ligger ytterligare en galleria vid namn Kalvertoren. På Albert Cuypstraat ligger marknaden Albert Cuyp market som är den mest besökta marknaden i Amsterdam med över 300 stycken marknadsstånd med en stor variation av varor till försäljning.

Ett besök på Amsterdams djurpark, Artis är en trevlig upplevelse för stadens besökare. Djurparken grundades år 1838 och innehåller förutom 8000 djur även ett planetarium, en botanisk trädgård, ett zoologiskt museum samt ett geologiskt museum. Djurparken innehåller djur från alla olika delar av världen samt ett akvarium med bland annat djur från stadens kanaler. Djurparkens hemsida finns här och det går att köpa snabbinträdesbiljetter i förväg här.

Fotboll är en stor sport i Nederländerna, och det mest kända och historiska laget är Amsterdams stolthet, Ajax. Även om klubben inte för tillfället tillhör de allra mest framgångsrika klubbarna i Europa så har laget en lång tradition av toppfotboll med mytomspunna legender såsom Johan Cruyff framförallt. Laget tillhör dock fortfarande topplagen i Nederländerna och Amsterdam Arena är en häftig modern arena bland annat med borttagbart tak. Det är dock förhandsbokning av biljetter som gäller för den som vill besöka någon match.

Den som är intresserad av det Nederländska landslagsfotbollen kan avlägga ett besök på Oranje Voetbalmuseum som är ett fotbollsmuseum för det holländska landslagets fanklubb. Deras landslag har stundtals varit framgångsrikt med stora spelarprofiler och på detta museum visas landslagets historia och triumfer, inte minst segern i fotbolls-EM 1988.

Madame Tussauds vaxkabinett har en filial i Amsterdam. Här kan besökare se de populära och realistiska vaxdockorna som avbildar bland annat Adele, James Bond, Lady GaGa och Justin Bieber med flera. Vaxkabinetten är interaktiv och besökare kan spela fotboll med Ronaldinho eller ta foto på Brad Pitt med sig själv vid sidan av. Vaxkabinetten ligger på Damtorget ovanpå butiken Peek & Clopenburg och eftersom det ofta är långa köer vid biljettluckan kan det vara en god idé att förköpa biljetter på internet och därmed kunna passera kön vid inträdet. Det går att förköpa biljetter här >>


För den som gillar öl så har Nederländerna en lång tradition av kvalitetsöl. I Amsterdam ligger Heinekens första bryggeri som stängdes 1988 och numera är ett museum för ölintresserade som kallas Heineken Experience. Bryggeriet erbjuder en interaktiv självguidad resa genom Heineken-ölens värld. En tur genom museet ger dig bland annat kunskap om företaget Heinekens historia och bryggningsprocessen. Besökare får även möjlighet att njuta av deras goda öl. Det går att förköpa biljetter till Heineken Experience här >>

Amsterdam har ett rikt och välkänt nattliv som kan roa de nöjeslystna nattrumlarna. Vid Leidseplein finns det nattklubbar och diskotek som spelar den senaste dansmusiken i form av pop, dance och rock. Vid Rembrantsplein finns det flera populära caféer och nattklubbar, bland annat den stora kända klubben Escape. Nattklubbarna i staden öppnar i regel vid 22-tiden och har öppet till 04.00 - 05.00, vissa har öppet alla dagarna i veckan men det är torsdag till lördag som de flesta har öppet. Red-light district har också ett livligt nattliv eftersom det är ett känt prostitutionsstråk, vilket gör att många besöker området av detta skäl. Coffe shopsen drar i regel också många besökare på kvällarna.

Det arrangeras guidade pubrundor för den som vill få tips om Amsterdams nattliv. Genom att boka plats på en sådan rundtur får ni garanterat uppleva stadens livliga nattliv. Läs mer här.

Även om Amsterdam innehåller gott om sevärdheter och aktiviteter kan det vara trevligt att besöka stadens omgivningar och den Nederländska landsbygden. Viator säljer ett antal olika utflykter i form av dagsresor som utgår från Amsterdam, här går det att uppleva de klassiska väderkvarnarna, fiskebyar och traditionellt hantverk med mera. Till exempel finns det utflykt till den pittoreska byn Zaanse Schans, en rundtur på landsbygden med ostprovning i Edam, eller en heldagstur med sightseeing.