Budapest flyg

MrJet
Travelstart

Budapest weekend

MrJet
Travelstart

Budapest resehandböcker

Topp 10 Budapest
Lonely Planet Budapest
Budapest Första Klass
Budapest Miniguide & Karta

Budapest aktiviteter

En stad som Budapest har många aktiviteter att erbjuda sina besökare, det finns möjlighet till att koppla av med naturupplevelser, trevliga båtturer på Donau och även deltagande i musikfestivaler om man besöker staden under rätt tidpunkt.


En populär aktivitet är att delta i någon av stadens alla rundturer. På så sätt får man se flera av stadens sevärdheter samtidigt som man kan få motion i form av promenerande, cycklande eller liknande. Deltagande i guidade rundturer är perfekt för förstagångsbesökare i staden då dessa ofta ger en bra överblick över Budapest.
Läs mer om de populäraste stadsvandringarna här >>

Utöver vandringarna arrangeras det guidade turer med cykel eller med segway. Vidare finns det rundturer med olika teman såsom kvällsturer, fotografering, judiska Budapest, historiska revolutionen, vinprovning eller pubrunda. Ytterligare trevliga aktiviteter är en kväll med en traditionell ungersk show.

Donau utgör en central del av Budapest och delar stadens två delar, Buda och Pest åt. En populär aktivitet i Budapest är att deltaga i en båttur längs Donau. Från floden syns många av stadens kända sevärdheter vilka kan upplevas samtidigt som något gott avnjutes då de flesta arrangörerna kan erbjuda mat och dryck under resans gång.

Budapest är känt för alla sina spabad då staden har flest termalbad bland världens huvudstäder. Termalvatten bryter fram ur varma källor från jorden i staden och har i tusentals år använts för att kurera sjuka. Budapest har profilerats som Europas spa-huvudstad och det finns gott om badhus och hotell som erbjuder alla möjliga behandlingar. De mest kända spabadhusen är Gellért och Széchenyibadet.

Budapest Zoo är ett av de äldsta i östra Europa då det grundades redan 1866. Zooet har renoverats och byggts ut mycket under årens gång och innehåller idag ett område med savann, gorilla- och björnanläggningar. Djurparken erbjuder olika uppvisningar och möjligheter att komma nära djuren och ligger centralt belägen i Budapest.

Museum finns det gott om i Budapest då staden har en lång och spännande historia. Den ungerska konsten finns dokumenterad på Nationalgalleriet och stadens historia finns beskriven på Budapest museet. Historiska saker och händelser från andra världskriget finns på det militärhistoriska museet och det judiska museet. Terror House är ett monument till minne över de som fängslades och dödades under kampen för frigörelse mot de nazistiska och kommunistiska regimerna. Ytterligare populära museum i staden är det naturhistoriska museet, nationalmuseet, etnografiska museet, konsthallen, museet för samtidshistoria och musikhistoriska med flera.

Sziget Festivalen tillhör de största musikfestivalerna i Europa och hålls varje år i augusti på Budaön i Donau. Festivalen lockar över 400 000 besökare från stora delar av Europa och har gått från en lokal musikfestival till att vara en av de högst rankade rockfestivalerna. Området innehåller flera scener med musik för många olika smaker och det är många kända artister som deltar i festivalen.

Den som vill komma nära naturen under sitt besök i Budapest kan bege sig till Margaretaön som är en oas för naturintresserade mitt i staden. Ön är en allmän park med fritt inträde som används till bland annat promenader och jogging. På Margaretaön finns det bland annat en klosterruin att beskåda, amfiteater, en japansk vattenträdgård och en konstnärsaveny med byster. Vidare ligger Palatinusbadet på Margaretaön, vilket är ett populärt utomhusbad med bland annat vattenland och termalbad.