Madrid flyg

MrJet
Travelstart.

Madrid

Madrid som är Spaniens huvudstad är med sina 3.2 miljoner invånare i kommunen samt 6 miljoner invånare i storstadsområdet även den största staden i Spanien.

Liksom många andra storstäder i Europa har Madrid gott om historiska monument och fantastiska byggnader. Här finns även breda avenyer och goda möjligheter till shopping för den sugne. Allt detta finns i stadsdelar som liknar småstäder med bostäder och krogar som formats av medborgare som genom åren flyttat in till staden från andra delar av Spanien och från Latinamerika samt Afrika.

Medelpunkten i Madrid är torget Puerta del Sol som också är stadens livligaste plats där många historiska händelser skett. På torget finns en karta i trottoaren som visar att detta är början av Spaniens statsvägar vilket innebär att alla avstånd i landet räknas härifrån. Stadens stora shoppingstråk är Gran Via där det går att finna allt möjligt i shoppingväg.

Bland berömda sevärdheter finns bland annat det kungliga palatset, Retiroparken och inte minst det berömda konstmuseet Pradomuseet som innehåller en av världens främsta konstsamlingar med fler än 2200 tavlor. Madrid huserar ett av världens bästa och mest berömda fotbollslag, Real Madrid, som spelar sina hemmamatcher på Estadio Santiago Bernabéu. Inte nog med det utan deras lokala rivaler, Atlético Madrid, är också idag ett av Europas absoluta topplag. För barnfamiljer finns det både zoo och akvarium i Madrid samt en stor nöjespark några kilometer utanför staden.

Madrid grundades på 800-talet och år 1606 blev staden officiellt huvudstad i Spanien. Under spanska inbördeskriget (1936 - 1939) blev staden den republikanska sidans starkaste fäste och Fransisco Francos trupper belägrade staden. Efterkrigstiden innebar stark expansion för staden och sedan Spaniens inträde i Europeiska Unionen 1986 har expansionen ökat ytterligare och 1992 var Madrid Europas kulturhuvudstad.

Staden ligger på omkring 665 meter över havet i centrala Spanien vilket gör den till Europas näst högst belägna huvudstad efter Andorras huvudstad, Andorra la Vella. Klimatet i Madrid är så kallat kontinentalt medelhavsklimat med varma och torra somrar och svala vintrar. Normala temperaturer dagtid under sommaren är 30 °C som i extremfall kan nå upp till 40 °C även om medeltemperaturen under juni och juli är runt 24 °C. Under vintertid är oftast dagstemperaturen runt 10 °C och kan nå ner till under 0 °C nattetid med snöfall som följd.

Madrid är Spaniens största järnvägsknut och staden har världens största och snabbast växande tunnelbana (El Metro) som idag är en av världens mest avancerade tunnelbanor och näst störst i västeuropa efter Londons med 13 linjer och 238 stationer. Den största flygplatsen är Madrid-Barajas som ligger i den nordöstra delen av staden cirka 12 kilometer från stadens centrum. Flygplatsen är den fjärde största i Europa.

Den som är intresserad av att besöka Madrid har goda möjligheter till att flyga till staden då det finns ett flertal direktförbindelser från flera svenska flygplatser. För att hitta billiga flygbiljetter bör priser jämföras på de prisjämförelsewebbplatser som det finns gott om eftersom priser kan variera beroende på säsong, flygtider och flygbolag. Till exempel finns det MrJet.se Det finns gott om hotell i Madrid och större hotellsajter såsom Hotels.com, har ofta flera erbjudanden med bra priser på hotell i staden.

Den som vill spendera en weekend i Madrid kan boka paket där både flyg och hotell ingår. Priserna för detta varierar en del och beror bland annat på kvalitet på boende samt hur långt i förväg resan bokas. Det finns många arrangörer som erbjuder weekendpaket till Madrid, tex MrJet och Travelstart.