Berlin flyg

MrJet
Travelstart

Berlin weekend

MrJet
Travelstart

Berlin resehandböcker

Berlin
Topp 10 Berlin
Berlin: Miniguide & karta

Berlin sevärdheter

Berlin har trots sin dramatiska historia med tunga bombningar under andra världskriget massor med sevärdheter från tiden före kriget. Flera av de äldre byggnadsverken klarade sig undan bombningarna och andra verk har restaurerats efter krigets slut. Många av dessa sevärdheter speglar historiska händelser från den händelserika och spännande histora som staden Berlin upplevt genom åren, inte minst under tiden då staden var delad mellan öst- och västblocken.


Många av Berlins sevärdheter ligger centralt belägna i staden och det går alldeles utmärkt att förflytta sig till fots mellan dem. I de fall som avstånden blir lite längre går det att använda sig av U-Bahn eller S-Bahn tågen. Med ett Berlin Pass kan du åka hur mycket buss och tåg du vill i Berlin och även få rabatterat eller gratis inträde till många sevärdheter.

Unter den Linden (under lindarna) är den berömda gatan som tillhör Berlins absolut mest berömda sevärdheter. Namnet på gatan kommer från de lindar som kantat gatan sedan 1600-talet. Eftersom Unter den Linden varit Berlins paradgatan genom flera århundraden så kantas den av flera berömda byggnader, varav flera har fått restaureras efter andra världskriget. Idag finns det många restauranger och caféer längs gatan och även exklusiva butiker. Många evenemang hålls på Unter den Linden och det myllrar i regel av turister här.

i slutet på Unter den Linden, vid torget Pariser Platz ligger Berlins viktigaste symbol, stadsporten Brandenburger Tor. Detta är den enda återstående stadsporten i Berlin och den består av en triumfbåge som byggdes under slutet av 1700-talet. Brandenburger Tor har haft en roll i Berlins historia ända sedan Napoleons dagar då kejsaren lade beslag på fyrspannet som smyckar triumfbågen. Under det Trejde riket symboliserade nazisterna sin makt med hjälp av stadsporten och när muren fallit fick Brandenburger Tor stå som symbol för fred och återförening. Idag finns Brandenburger Tor som symbol på de tyska euromynten.

I stadsdelen Museuminsel finns det flera stycken spännande museum. Det nyaste och kanske mest spännande är Pergamonmuseet som byggdes på 1900-talet. Pergamonmuseet innehåller en av världens mest berömda samlingar av antika föremål som tyska arkeologer funnit under sina utgrävningar i främre och mellersta Östern. Bland annat det berömda Pergamonaltaret.

Fernsehturm är det kända TV-tornet i Berlin som är den högsta byggnaden i Tyskland med sina 365 meter. Fernsehturm besöks dagligen av tusentals turister som åker upp till utsiktsplattformen som ligger 203 meter ovanför marken varifrån man kan se hela staden. Tornet innehåller också ett roterande café med fantastisk utsikt.

Checkpoint Charlie är den berömda gränsövergången som användes fram till 1990 mellan öst och väst. Vid denna gränsövergång skedde flera flyktförsök och bland annat ett dödläge med stridsvagnar mellan östsidan och västsidan under 1961. Numera finns inte så mycket kvar vid Checkpoint Charlie, men ett av vakttornen finns i det närliggande museet, Haus am Checkpoint. Museet har en stor samling som berättar om gränskonflikten och en utställning om flyktförsöken.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche är en kyrka från 1800-talet som under 1943 förstördes av de allierades bombningar. Idag är det ett kyrkmonument som är ett av Berlins mest kända landmärken och kyrkans skadade tak har blivit en berömd symbol för Berlin. Idag finns det en minneshall som dokumenterar kyrkans historia och det samlas många försäljare, musikanter och turister runt kyrkan.

Jüdisches Museum (judiska museet) är ett museum som visar judarnas historia i Tyskland. Byggnaden har en speciell arkitektur som ska förmedla historien om de miljoner judar som miste livet i förintelsen och invändigt finns bland annat det fönsterlösa förintelsetornet. Mycket av utställningarna handlar om judarnas liv och död under andra världskriget. Museets samling fokuserar på den judiska kulturen och konsten.

Förintelsemonumentet är ett minnesmonument över de judar som dödades under andra världskriget. Monumentet, som ligger strax söder om Brandenburger Tor, består av 2 711 mörka betongblock av varierande höjd. Ytan de upptar är stor som en fotbollsstadion och tanken är att besökare som vandrar bland betongblocken ska uppleva en känsla av utsatthet och instängdhet. Platsen associeras ofta till en begravningsplats och är en av Berlins mest iögonfallande sevärdheter som dagligen besöks av mängder av turister.

Potsdamer Platz är ett torg och en stor knutpunkt i Berlin. Under stadens delning var detta en ödeplats som idag fyllts med massor av nya byggnader och som numera är ett modernt centrum i Berlin. Torget är idag en stor shoppingplats som även rymmer bland annat konserthus, IMAX-teater och biografkomplex. Torget myllrar av människor och det uppskattas att det har fler än 70 000 besökare dagligen.

Tiergarten är en stor stadspark i Berlin som ursprungligen skapades som jaktmark åt kejsaren. I Tiergarten finns det många statyer och minnesmärken över historiska personer. I parken finns det serveringar och det är populärt med grillning här under sommartid. I Tiergarten ligger även Reichstag som byggdes under 1800-talet i avsikt att agera som riksdagshus. Byggnaden har varit med om många historiska händelser bland annat den kända riksdagshusbranden 1933 som förstörde den stora hallen i byggnaden. Under det kalla kriget tillhörde Reichstag västsidan och besökare kunde från byggnaden skåda in i öst över muren. Under 1990-talet byggdes en ny glaskupol som är en stor sevärdhet bland turister då man kan besöka denna och skåda dels plenisalen och även stora delar av Berlin.

Utöver ovanstående nämnda sevärdheter finns det många, många fler i Berlin. Till exempel kyrkorna Französischer Dom och Berliner Dom. Vidare kan Rotes Rathaus (Röda rådhuset), borgmästarens säte, vara värt ett besök då det är ett imponerande byggnadsverk. Även Schloss Charlottenburg som är det största palatset i Berlin och började byggas under slutet av 1600-talet är värt att skåda.

Billiga hotell i Berlin >>

För att hinna med så många sevärdheter som möjligt under ett besök i Berlin kan det vara en god idé att ta en rundtur med buss. Det finns flera olika bolag som arrangerar bussturer och det finns turer i flera olika varianter. En smidig variant är de så kallade hop-on hop-off turerna som ger resenären möjlighet att hoppa på och av bussen vid varje stopp.
Läs mer om bussturerna här