Amsterdam flyg

MrJet
Travelstart

Resehandböcker

Första klass reseguide
Topp 10 Amsterdam
Berlitz reseguide

Amsterdam flyg och transport

Flyg till Amsterdam är så klart det snabbaste och smidigaste sättet att ta sig till Nederländernas huvudstad från Sverige. Flygtiden till Amsterdam är ungefär 1,5 timmar från Kastrup och Landvetter, medan flygtiden från Arlanda är på cirka 2 timmar.

Priserna på flygbiljetter kan variera beroende på om det är en populär tid av säsongen att resa till Amsterdam eller ej, hur långt i förväg resan bokas, vilken komfort som önskas samt vilka flygtider på dygnet med mera. Vid bokning av lågprisflyg till Amsterdam är det viktigt att tänka på att inkludera alla avgifter i priset då det kan tillkomma avgifter för till exempel skatter, bagagekostnader och transfer - vilket inte alltid finns med i flygbolagens annonsering.

Amsterdam har en stor flygplats vid namn, Schiphol och det är Nederländernas huvudflygplats och Europas femte största flygplats räknat i antal passagerare (cirka 55 miljoner). Schiphol, som idag har sex stycken landningsbanor, har agerat som civil flygplats sedan 1920 och är huvudflygplats för det Nederländska stora flygbolaget KLM.

Schiphol ligger cirka 9 kilometer sydväst om Amsterdam. För att få en smidig ankomst och avresa till och från Amsterdam från flygplatsen kan det vara bra att boka transfer redan i förväg för att slippa eventuella köer på plats. Under flygplatsen ligger järnvägsstationen Schiphol Airport station vilken trafikeras av flera linjer med tåg till Amsterdam Centraal.

Det enklaste sättet att hitta billiga flygbiljetter till Amsterdam är att använda sig utav någon av alla de prisjämförelsewebbplatser som finns på internet idag. Till exempel Bravofly.se som påstår sig ha med alla lågprisflygbolag i sina jämförelser. Vidare finns tex MrJet.se.

Amsterdam är ett resmål som passar väldigt bra för en weekendresa då det är en lagom stor stad att besöka över en helg eller långhelg. De flesta populära researrangörer erbjuder färdiga weekendpaket till Amsterdam där både flyg och hotell är inkluderade i ett paketpris. I regel går det att finna sådana paket i priser från cirka 2000 kronor och uppåt beroende på vilken klass som flygresan och hotellet håller.
Bland de arrangörer som erbjuder weekendpaket till Amsterdam finns tex MrJet och Travelstart.

Att transportera sig inom Amsterdam är tacksamt då det finns buss, spårvagn och tunnelbana. För att utnyttja dessa publika transportmedel går det att köpa ett OV-chipkaart som gäller i endera en timme eller ett dagskort som kan gälla från två till sju dagar. Entimmes biljetter kan köpas av konduktörerna eller förarna på spårvagnarna eller bussarna, dagskort kan köpas på spårvagnarna eller i förväg (men ej på bussarna). Biljetter är giltiga över hela nätet och ger tillgång till obegränsat med resor. Med Amsterdampasset får innehavaren fritt inträde till flera sevärdheter samt gratis resor i kollektivtrafiken i hela staden.