Berlin flyg

MrJet
Travelstart

Berlin weekend

MrJet
Travelstart

Berlin resehandböcker

Berlin
Topp 10 Berlin
Berlin: Miniguide & karta

Berlin aktiviteter

Berlin har många aktiviteter att erbjuda sina turister. Utöver alla berömda sevärdheter finns det massor att göra i staden såsom shopping, teater, gå på fotboll samt att nyttja det rika nattlivet som staden erbjuder.


En populär aktivitet bland Berlins besökare är att delta i någon form av guidad tur, vilket kan vara ett utmärkt sätt att uppleva lite extra vid besöket i den tyska huvudstaden. Många av de rundturer som erbjuds innehåller möjlighet att skåda flera av stadens berömda sevärdheter vilket kan vara smidigt för en förstagångsbesökare i Berlin.

Bland de populäraste turerna i staden finns sightseeing bussarna som erbjuder så kallad hop on/off, vilket innebär att man kan hoppa av och på bussen vid de olika hållplatserna längs turen för att kika närmare på någon av sevärdheterna. Läs mer om bussarna här >>

Utöver bussrundturerna arrangeras det bland annat guidade rundturer till fots, på cykel, med segway eller med båt. Det finns även intressanta turer med olika teman, till exempel tredje riket, kalla kriget och en fotograferings rundtur.

Shopping i Berlin är en fröjd för den shoppingsugne besökaren. Det finns köpcentrum i varje distrikt i staden och den som söker kan finna nästan allt att shoppa i Berlin. Populära shoppingplatser i staden är Kurfürstendamm och Friedrichstrasse och även de mindre affärerna i Wedding, Friedrichshain, Schöneberg och Tiergarten. De stora klädbutikerna erbjuder det senaste i modeväg medan små butiker lite här och var kan erbjuda extravaganta kläder. De flesta affärerna i Berlin är öppna 10.00 till 20.00, och 10.00 till 16.00 på lördagar, vissa avvikelser finns dock då varuhus kan ha bättre öppettider medan småbutiker har kortare. KaDeWe, varuhuset vid Kurfürstendamm är Europas nästa största varuhus efter Harrods i London. Galeries Lafayette på Friedrichstrasse och Wertheim vid Kurfürstendamm samt Potzdamer Platz Arkaden är andra populära varuhus. De populäraste marknaderna i Berlin finns på Museuminsel och i Tiergarten.

Att besöka Berlins Zoo är en väldigt populär aktivitet bland Berlins turister. Zoo:et härrör från 1884 och är därmed Tysklands äldsta zoo. I Berlin zoo finns det många trevliga nöjen, bland annat ett aphus med en gorillafamilj, en paviljong med nattdjur, en jättepanda, flodhästbassäng och zoo:et rymmer dessutom ett av Europas största akvarie.

Berlin har en till djurpark som heter Tierpark Berlin, som ligger vid Schloss Friedrichsfelde och är en av Europas största parker. Denna djurpark skapades under stadens delning då den sovjetiska delen av Berlin inte hade någon djurpark. Idag innehåller parken över 7 500 djur och är känd för avel av elefanter samt att det är en av få djurparker i Europa som visar myskoxar.

Teater är något som ända sedan 1920-talet varit ett landmärke i Berlin. Även om teaterlivet i Berlin haft sina upp- och nedgångar genom åren är det idag väldigt populärt att besöka en eller flera teatrar för stadens turister. Höjdpunkter på teaterlivet i Berlin är under maj månad då Berliner Theatertreffen inträffar och många av landets teatergrupper samlas i Berlin. Stadens teaterrepertoar publiceras i nöjesguider och på affischer på allmänna platser i staden.
Hos Viator kan det finnas biljetter att förköpa till shower i Berlin.

Nattlivet i Berlin är känt som ett av de hetaste i hela Europa och Berlin är en stad som vaknar på natten. I Berlin verkar det finnas något för alla smaker oavsett inriktning och många av stadens klubbar har öppet till nästa förmiddag. Under sommaren förvandlas områdena Unter den Linden, Kurfürstendamm, Kreuzberg och i synnerhet Prenzlauer Berg tack vare klubbar och barer till ett enda stort socialt myller på kvällar och nätter. Det finns många olika centrum för nattlivet i Berlin och Prenzlauer Berg är cetrum för konventionella barer och klubbar medan Kreuzberg är känt för sin gayscen.

Fotboll är en väldigt stor och populär sport i Tyskland och även om inte Berlin har något lag i högsta ligan (Bundesliga) för tillfället finns det två stora fotbollsklubbar i staden som bägge spelar i andra divisionen i Tyskland. Hertha Berlin, som härstammar från västsidan av staden, har många år av spel i Bundesliga även om senaste guldet vanns 1931. Klubben åkte ur Bundesliga våren 2012 efter att ha spelat i högsta ligan sedan 1997. Stadens andra lag, Union Berlin, har som största merit en cuptitel från den östtyska cupen år 1968. Denna klubb härstammar från östsidan och efter att ha haft svåra ekonomiska problem under 1990-talet spelar de idag i samma liga som Herta.

I Berlin finns det väldigt gott om museum och Berlin kan skryta med några av världens främsta museisamlingar. Efter murens fall har många samlingar som tidigare var delade mellan öst och väst samlats i nya museihallar. Bland de största och mest berömda museerna i Berlin finns Pergamonmuseet som innehåller en av världens mest berömda samlingar av antika föremål som tyska arkeologer funnit vid utgrävningar. Ett annat berömt museum är Jüdisches Museum som visar judarnas historia i Tyskland. Det finns ytterligare många spännande museum att utforska i Berlin och de flesta finns på ön Museumsinsel, omkring Schloss Charlottenburg, på Kulturforum och i Dahlem.

För den som är intresserad av att även se området runt omkring Berlin finns det ett stort utbud av utflykter som turisten kan deltaga i. Även om det går bra att genomföra dessa utflykter på egen hand kan det vara smidigt att åka iväg på guidade turer med guider som känner till utflyktsområdena. Det finns möjlighet att uppleva grannorten Potsdam till fots och från cykelsadeln. Vidare finns det utflykter som går till den kulturella staden Dresden som inkluderar en guidad rundvandring. En annan intressant utflykt är till koncentrationslägret Sachsenhausen.