Prag flyg

MrJet
Travelstart

Prag resehandböcker

Prag, Första klass
Topp 10 Prag
Prag: Miniguide & karta
Prag, Berlitz reseguide

Prag weekend

MrJet
Travelstart

Prag

Prag som är Tjeckiens huvudstad är en av Europas allra populäraste turisterorter. Staden har många smeknamn och kallas bland annat för "Kärlekens stad" och "Det gyllene Prag".


Tack vare att staden skonades nästan helt under andra världskriget finns mycket av det gamla Prag kvar än idag. Få städer kan erbjuda sina beökare så mycket utbud som Prag kan i form av bland annat kultur, shopping samt mat och dryck i stämningsfulla miljöer.

Prag är en vacker stad med fantastisk arkitektur och full av gamla byggnader och monument. Bland de mest kända delarna hör Karlsbron, Gamla staden och inte minst den välbevarade Pragborgen. Stadens gamla centrum är upptaget på Unescos världsarvslista vilket innebär att området anses vara enastående och av stor betydelse.

Prag är en liten stad för att vara storstad med endast drygt 1.2 miljoner invånare. Även till ytan tillhör Prag de mindre storstäderna och de centrala delarna av staden är avstängda för motortrafik, vilket gör Prag till en väldigt turistvänlig stad.

Prag kallas även för "Staden med de hundra tornen" på grund av alla kupoler och spiror på stadens byggnader vilket det påstås finnas fler än 500 stycken av.

Den Tjeckiska huvudstaden har världens bäst bevarade och varierande samlingar av arkitektur från jugendstil till barock samt kubism, gotisk, neoklassisk och ultramodern arkitektur. Prag anses även vara ett kulturellt centrum med många teatrar, operahus, konserthus, gallerier och musikklubbar. Kompositören Wolfgang Amadeus Mozart levde här och hans verk Don Giovanni hade sin världspremiär just i Prag.

Att flyga till Prag tar cirka 1.5 - 2 timmar från Skandinaviska flygplatser. Bästa sättet att hitta bra priser på flygbiljetter är att leta på prisjämförelsesiter och att vara ute i god tid då priserna i regel är billigare ju längre i förväg man bokar.

Valutan i Prag är Koruna och priserna på till exempel mat är billigt med svenska mått och det går även att göra bra fynd vid en shoppingrunda i staden.

Det finns många arrangörer som ordnar resor till Prag och det är populärt med weekendresor till staden. Till exempel så kan man boka flyg och hotell hos MrJet och Travelstart med flera.