Amsterdam flyg

MrJet
Travelstart

Resehandböcker

Första klass reseguide
Topp 10 Amsterdam
Berlitz reseguide

Amsterdam sevärdheter

Amsterdam är en stad med många imponerande och kulturella sevärdheter med bland annat vackra gamla byggnader, intressanta museum och en vacker och stämningsfull miljö längs stadens kanaler.

Med Amsterdampasset får ni ett kort som ger fritt inträde till bland annat 38 olika museum, gratis resor i kollektivtrafiken, rabatter på attraktioner och restauranger samt en gratis båttur på kanalen.

Bland Amsterdams mest berömda sevärdheter finns stadens digra utbud av museum. Rijksmuseum blev under 2015 utnämnt till Europas Museum och museet innehåller huvudsakligen nederländsk konst och historia från 1200-talet till 2000-talet. Totalt har Rijksmuseum en samling av cirka 1 miljon objekt och cirka 8000 av dessa finns till utställning. Här finns flertalet tavlor av Rembrandt, Jan Vermeer och Frans Hals och den mest berömda är troligen Rembrandts Nattvakten från 1642. Utöver den nederländska samlingen finns även en mindre utställning av asiatiska verk. Förköp av biljett finns här .

Anne Frank-huset är det hus där den judiska flickan Anne Frank växte upp under andra världskriget. Under denna tid skrev hon dagbok som skildrar hennes liv under den tyska ockupationen av Nederländerna och Amsterdam. Anne och hennes familj flyttade från Tyskland till Amsterdam efter att nazisterna tagit makten i Tyskland under 1933. Mellan 1942 och 1944 gömde de sig i huset på Prinsengracht 263 vilket sedan 1960 är ett museum som bland annat innehåller hennes berömda dagbok.

Ytterligare ett berömt museum i Amsterdam är Van Goghmuseum. Detta museum innehåller den största samlingen Van Gogh (1853-1890) målningar i världen. Förutom att han tillhör den moderna konstens och expressionismens främsta föregångare blev han även berömd efter att ha drabbats av ett psykiskt sammanbrott och skar av en bit av sitt vänstra öra som han gav till en prostituerad. Efter en tid på mentalsjukhus begick han självmord 1890. Bland hans mest berömda verk finns Potatisätarna från 1885. Van Goghmuseum innehåller cirka 200 målningar och 500 teckningar av Van Gogh men även verk från andra samtida konstnärer. Det finns möjlighet att förköpa biljetter här .

Bland övriga kända konstmuseum i Amsterdam finns bland annat Rembrandthuset där Rembrandt van Rijn bodde och arbetade under 1600-talet. Husets interiör har idag rekonstruerats och innehåller samlingar av konstnärens målningar och etsningar. Vidare finns Eremitaget Amsterdam som är en filial till det ryska konstmuseet Eremitaget i ryska Sankt Petersburg.

Amsterdam är fullt av gamla vackra byggnader och kyrkor, varav Amsterdam Centraal, den gamla järnvägsstationen från 1800-talet, är en av de kända byggnaderna. Concertgebouw som är ett gammalt konserthus från 1800-talet anses ha en av de bästa akustiken för konserthus i världen. Oude Kerk är stadens mest kända kyrka, det är dessutom Amsterdams äldsta byggnad med sitt ursprung från cirka 1213.

Det kungliga slottet i Amsterdam är ett av tre slott som ägs av den Nederländska kungafamiljen. Slottet används vid statsbesök och andra officiella mottagningar men när inte kungafamiljen använder slottet är det öppet för allmänheten.

Amsterdams berömda kanalsystem består av över hundra kilometer kanaler med cirka 90 öar och 1600 broar. Huvudkanalerna är Herengracht, Prinsengracht och Keizersgracht som grävdes redan under 1600-talet. Huvudkanalerna bildar ett koncentriskt mönster, likt ringar på vattnet, kring Amsterdam. Längs kanalerna finns det 1550 monumentala byggnader som kan upplevas via . kanalkryssningar.

Red-light district är troligen den mest kända stadsdelen i Amsterdam. Området är känt framförallt för prostitutionen som är laglig på särskilda platser i Nederländerna. De Wallen heter den stadsdelen som är den största och mest kända Red-light district i Amsterdam och där bedrivs en stor del av stadens sex- och droghandel. Redan på 1600-talet när Nederländerna var en stor sjöfartsnation uppstod dessa distrikt då sjömännen kom till stadsdelen för att roa sig under sin lediga tid. Red-light district ligger i stadskärnan längs huvudkanalerna och finns utmärkt på stadskartorna. Området utmärker sig via sina gyttriga gator som kantas av byggnader med stora skyltfönster upplysta av röda lampor där de prostituerade bjuder ut sina tjänster.

Dam Torget (De Dam) är Amsterdams mest berömda torg som ligger mitt i stadens centrum. Dam torget har historiskt fungerat som en mötesplats, bland annat samlade Napoleon sina trupper här år 1808 i syfte att ta över staden. På torget finns ett kungligt palats (Koninklijk Paleis) som byggdes på 1600-talet. Vidare finns här ett monument över de som stupade i andra världskriget. Med sina 100 meter i bredd och 200 meter i längd är De Dam ett av de största torgen i Europa och kantas av butiker, barer och restauranger.

Ett annat populärt torg i Amsterdam är Rembrandtplein vilket är omgivet av restauranger, kaféer, hotell och pubar. Nattlivet vid torget är livligt och här finns ett digert utbud för den som vill roa sig på kvällen. Torget är döpt efter stadens berömda konstnär, Rembrandt van Rijn som bodde i närheten mellan 1639 till 1658 i ett hus som numera är museum.

Magere Brug är kanske den mest kända av Amsterdams 1280 broar. Bron kallas för "den magra bron" på grund av den ursprungliga konstruktionen som gjorde att bron såg väldigt smal ut. Bron öppnas var 20 minut för att låta båtar passera och till så sent som 1994 skedde öppningen för hand men numera sker det automatiskt. Bron har byggts om i flera omgångar sedan ursprunget år 1691 och består idag av en vitmålad klaffbro i trä som är upplyst av massor av små ljuskällor på kvällstid.

För att hinna med att uppleva många sevärdheter under besöket i Amsterdam kan det vara en god idé att ta en rundtur med buss. En smart variant är de så kallade hop-on hop-off turerna som ger resenären möjlighet att hoppa på och av bussen vid varje stopp.
Läs mer om bussturerna här