Paris flyg

MrJet
Travelstart

Paris resehandböcker

Paris, Första klass
Paris Miniguide
Paris Topp 10
Med familjen i Paris

Paris weekend

MrJet
Travelstart

Paris

Paris som är huvudstad i Frankrike är belägen i den norra delen av landet vid floden Seine och grundades av romarna under namnet Lutetia.
Paris är indelat i 20 arrondissement (distrikt) och innerstaden har cirka 2,2 miljoner invånare, med förorterna inkluderade har staden över 11 miljoner invånare. Paris anses vara modets och gastronomins huvudstad men är även ett av världens viktigaste affärs- och kulturcentrum och är med sina över 30 miljoner årliga besökare en av Europas mest välbesökta städer.

Till ytan är Paris relativt litet för att vara en storstad och staden är mycket kompakt och tätbefolkad med restauranger, kaféer, affärer och kontor på nästan varje gata.

Under franska revolutionen, då monarkin avskaffades, var Paris skådeplatsen för många historiska händelser, till exempel stormningen av Bastiljen 1789 och monarkins fall 1792. Paris hade en start tillväxt och stor utveckling under den industriella revolutionen och staden växte kraftigt under 1800-talet. Trots att staden var belägrad av tyskarna under andra världskriget skadades staden knappt av kriget delvis tack vare att en tysk befälhavare vägrade att utföra Hitlers order om att förstöra alla monument innan den tyska reträtten skedde. Efter kriget expanderade Paris förorter kraftigt vilka idag blivit ghetton med ekonomisk och social misär och det ökade gapet mellan dessa fattiga och de rikare förorterna har periodvis skapat oro i staden som i vissa fall har lett till upplopp.

Paris allra främsta attraktion är Eiffeltornet som byggdes till världsutställningen i staden 1889 för att fira hundraårsjubileet av den Franska revolutionen. Fler klassiska monument är triumfbågen, Louvren, den berömda katedralen Notre Dame och den pampiga avenyn Champs-Élysées.

Klimatet i Paris är ett så kallat maritimt, dvs milda och små temperaturskillnader mellan årstiderna. Under somrarna är det ofta över 22 grader dagtid och vintertid blir det sällan kallare än cirka 5 grader. Snöfall vintertid är ovanligt i Paris.

Det finns många arrangörer som ordnar resor till Paris och det är populärt med weekendresor till staden. Till exempel så kan man boka flyg och hotell hos MrJet och Travelstart med flera.