Madrid flyg

MrJet
Travelstart.

Madrid sevärdheter

Spaniens stolta huvudstad Madrid är full av sevärdheter av olika slag. Här finns pampiga byggnader, imponerande museum, vackra torg och avenyer som trängs med lummiga parker och mysiga gränder. Det finns gott om klassiska tapasbarer och fotboll på allra högsta nivån och den shoppingsugne lär inte bli missnöjd efter ett besök i staden.

Med iVenture Card Madrid får köparen en massa bra erbjudanden såsom gratis inträde på olika attraktioner och museum samt deltagande i guidade turer och dessutom ingår mat på ett flertal restauranger.

Bland de mest berömda sevärdheterna i Madrid finns det kungliga slottet (Palacio Real), vilket är Europas största kungliga slott. Det kungliga palatset är känt bland annat för sitt vackert utsmyckade inre och den enorma samlingen av möbler, vapen, rustningar och konst. Palatset som har en yta på 130 000 kvadratmeter med 3418 rum härstammar från 1700-talet då det tidigare kungliga residenset brann ner. Den spanska kungliga familjen bor inte i slottet idag utan använder det enbart för olika statsceremonier. Det går att besöka slottet på egen hand eller få en guidad rundvandring.

Puerta del Sol, även kallat solpalatset, är ett torg som ursprungligen var en port i stadsmuren runt Madrid, vars namn kommer från den stigande solen som utsmyckade porten. Idag är Puerta del Sol en av de mest kända och trafikerade platserna i staden och den utgör 0-kilometermärket för det spanska riksnätet. På torget finns de klockor som ringer in det nya året och som ringer för att markera det traditionella ätandet av de tolv druvorna på nyårsafton. Här står även en staty som föreställer en björn som sträcker sig mot ett smultronträd och som har inspirerats av Madrids stadsvapen. Puerta del Sol är fullt med folk, barer, restauranger och butiker. Ett antal gator utgår från torget och en av dessa gator heter Calle Preciados vilken är en gågata med massor av butiker och varuhus.

Pradomuseet är ett berömt konstmuseum i Madrid som innehåller en av de främsta konstsamlingarna i världen. Museet ställer ut fler än 2200 tavlor främst bestående av äldre konst från Spanien men även italienska och nederländska verk med mera. Bland Pradomuseets utställningsobjekt finns bland annat verk av Francisco de Goya, Hieronymus Bosch och Rembrandt. Museet skapades huvudsakligen för att innehålla målningar och skulpturer men har numera även samlingar av teckningar, gravyrer, mynt samt lyxföremål och dekorativ konst. Här går det att köpa en guidad tur i Pradomuseet där inträdesavgiften ingår i priset.

Alldeles i närheten av Pradomuseet ligger ett annat konstmuseum vid namn Museo Reina Sofía, vilket invigdes år 1992 och döptes efter Spaniens drottning Sofia. Detta konstmuseum innehåller verk av bland annat Pablo Picasso och Salvador Dalí, men det finns även verk av andra spanska och utländska konstnärer. Det finns ett flertal olika varianter på biljetter och rundturer för den som är intresserad av att besöka Reina Sofia.

Plaza Mayor de Madrid är ett känt torg i Madrid som består av en kullerstensbelagd gårdsplan som omgärdas av restauranger, botiquer, barer, caféer och vackra byggnader. Förr i tiden användes torget som en marknadsplats och efter tre bränder härstammar den nuvarander platsen från 1790. På Plaza Mayor de Madrid brukar det krylla av gatuartister, konstnärer och musikanter och torget används ofta för allmänna fester och högtider. Nio olika valvportar leder in till torget som ligger i de centrala delarna av Madrid.

Templo de Debod är ett uråldrigt tempel som ursprungligen stod i nildalen men som Egypten skänkte som en gåva till Madrid år 1968 som tack för hjälpen att rädda templet i Abu simbel i Namibia. Templet monterades ner sten för sten och skeppades till Spanien där det så småningom monterades upp och öppnade för allmänheten år 1972. Templo de Debod är rikt utsmyckat och ligger på en vacker kulle omgiven av trädgårdar och en fontän med en fantastisk utsikt över Madrid.

Retiroparken är en stor, grönskande park mitt i Madrid. Här tillbringar gärna stadsborna tid under helgerna för att njuta av grönskan och för att koppla av en stund. I parken finns det gott om gatuförsäljare och konstnärer som visar upp sina verk. För barnen finns här dockteater och möjlighet till ansiktsmålning. Utöver stigar och gångvägar finns det stora avenyer som korsar parken samt en konstgjord sjö där det går att hyra roddbåtar. Parken har flera kaféer och det finns planer för fotboll och tennis, vidare finns det vackra byggnader och fontäner. Det vackra "kristallpalatset" - Palacio de Cristal - vilket är en vackert utmsyckad 22 meter hög byggnad som huvudsakligen består av glasrutor i en metallram som vilar på en grund av tegelsten ligger i Retiroparken. Det ordnas flera olika typer av utflykter i Retiroparken av olika arrangörer.

Puerta de Alcalá är ett monument i form av en triumfbåge som är placerad vid Retiroparkens huvudentré. Monumentet beställdes av kung Karl III efter att han beslutat sig för att riva den gamla och konstruera en ny. Portalen blev en viktig ingång till staden och representerade hans regerande och de reformer han genomförde.

Real Jardín Botánico de Madrid är en 8 hektar stor botanisk trädgård i Madrid med sin entré alldeles intill Pradomuseet. Trädgården har anor från 1700-talet och är indelad i sju olika sektioner utomhus och fem drivhus. Totalt innehåller trädgården omkring 90 000 växter och blommor samt 1 500 träd. Klimatet i Madrid tillåter trädgården till att ha öppet året runt och den är en av stadens mest välbeökta platser.

Catedral de la Almudena är en romersk-katolsk katedral som ligger centralt i Madrid och som utgör säte för biskopen i Madrids stift. Katedralen är 102 meter lång och 73 meter hög och byggnadsstilarna är blandade där exteriören är i nyklassicism och interiören är i nygotisk stil medan kryptan är i nyromantk. Kyrkan blev välsignad av påven Johannes Paulus II under år 1993 vilket gjorde den till den första katedral som välsignats utanför Rom av påve Johannes Paulus II.

Plaza de Cibeles är ett torg med skulpturer som omges av pampiga byggnader. På torget ligger den pampiga Cibelesfontänen som byggdes på order av Karl III under 1700-talet. I fontänen finns en staty som föreställer "den stora modern", den romerska gudinnan över fertilitet som sitter i en vagn dragen av två lejon. På cibeletorget ligger även det pampiga palatset Cibelepalatset (Palacio de Cibeles) vilket öppnade under 1919 och förklarades som kulturarv under 1993. Byggnaden är 8 våningar hög och ger en fantastisk utsikt över staden från översta plan.

I Madrid ligger Spaniens största tjurfäktningsarena vid namn Las Ventas vilken rymmer 23 000 personer. Arenan är näst störst i världen efter Plaza de Toros i Mexiko. Las Ventas togs i bruk under 1934 och är byggd med tegelsten över en metallkonstruktion utsmyckad med keramiska plattor med vapensköldar. I området vid arenan finns ett tjurfäktningsmuseum och under San Isidro-festivalen i maj månad hålls tjurfäktningar på Las Ventas varje dag.