Amsterdam flyg

MrJet
Travelstart

Resehandböcker

Första klass reseguide
Topp 10 Amsterdam
Berlitz reseguide

Amsterdam

Amsterdam är Hollands officiella huvudstad och även den största staden i landet. Staden har över 800 000 invånare (över 2 miljoner i storstadsområdet) och en area på 219 kvadratkilometer.

Amsterdam är känt bland annat för alla sina kanaler som slingrar sig igenom staden vilket gett staden smeknamnet "Nordens Venedig". Vidare har Amsterdam den allra största gamla staden av alla Europas huvudstäder med vackra hus och små gator. Den rika cykelkulturen har också gjort staden berömd och det lär finnas fler än 700 000 cyklar i staden (varav cirka 25 000 hamnar i kanalerna varje år).

Staden är berömd för sina många museer (över 50 stycken) och de allra mest kända av dessa är Rijksmuseum, Rembrandtmuseet, van Gogh-museet och Anne Frankhuset som är museet över en judisk flicka som gömde sig under andra världskriget. Amsterdam innehåller också många gamla byggnader, kyrkor och vackra broar över kanalerna samt en hel del kända torg med uteserveringar och loppmarknader.

Populära aktiviteter att roa sig med i staden finns det också gott om såsom Artis Zoo som är en av världens äldsta djurparker, en botanisk trädgård samt Madame Tussauds vaxkabinett med mera. Den som är fotbollsintresserad kan få sitt lystmäte tillfredsställt i Amsterdam i form av ett besök på fotbollsarenan Amsterdam Arena där stadens stolta och berömda lag AFC Ajax spelar, eller på fotbollsmuseet, Oranje Voetbalmuseum.

Amsterdam grundades på 1200-talet vid floden Amstel och blomstrade under 1300-talet mycket tack vare sin handel med Hansan. Under 1600-talet uppskattas det att Amsterdam var den rikaste staden i Europa och blev ett viktigt finansiellt centra. Staden vidgades vilket bland annat resulterade i ett antal ringkanaler runt den gamla staden. Under andra världskriget ockuperades staden av Tyskland och över 100 000 judar deporterades varav en var den unga flickan Anne Frank vars dagbok har blivit en storsäljare världen över. Trots att Amsterdam är Nederländernas officiella huvudstad har den nederländska regeringen, parlamentet samt alla ambassader sitt säte i Haag.

Amsterdam räknas idag som en av världens mest liberala storstäder och det är mer öppet än någon annanstans för den som vill köpa lätta droger eller sex och prostitution. Staden innehåller en massa coffee shops där det bland annat serveras cannabis som är tolererat i Nederländerna under vissa former. Stadens mest kända distrikt är Red-light district där en stor del av stadens sex- och droghandel sker. Staden har även en öppen homokultur med många klubbar och barer för de homosexuella.

Alldeles utanför Amsterdam ligger Schiphol som är en av Europas mest trafikerade flygplatser. Den som är intresserad av att besöka Amsterdam har således goda möjligheter till att flyga till staden då det finns direktförbindelser till ett flertal svenska flygplatser. För att hitta billiga flygbiljetter bör priser jämföras på de prisjämförelsewebbplatser som det finns gott om eftersom priser kan variera beroende på säsong, flygtider och flygbolag. Till exempel MrJet.se. Hotell finns det gott om i Amsterdam och större hotellsajter såsom Hotels.com, har i regel massor med erbjudanden på hotell i staden.

Valutan i Nederländerna är Euro och enligt en undersökning från 2008 ligger Amsterdam på 25:e plats över de städer som det är dyrast att bo i.

En weekendresa med flyg och hotell till Amsterdam varierar väldigt i pris beroende på kvalitet på boende samt hur långt i förväg resan bokas Det finns många researrangörer som erbjuder weekendpaket till Amsterdam, tex MrJet och Travelstart.