London flyg

MrJet
Travelstart

London resehandböcker

London, Första klass
Topp 10 London
London: Miniguide & karta
Med familjen i London

London weekend

MrJet
Travelstart

London sevärdheter

London är en stad som har oerhört många sevärdheter att erbjuda sina besökare. Det finns alltid någon plats i staden som är intressant att besöka nästan oavsett var man befinner sig i London och hur många gånger man än varit här.

För att hinna med så många sevärdheter som möjligt under ett besök i London kan det vara bra för en förstagångsbesökare att ta en rundtur med någon av de klassiska dubbeldäckarna. Det finns flera olika arrangörer till dessa bussar och turerna går väldigt tätt i flera olika varianter. Den populäraste former av guidade bussturer i London är de så kallade hop-on/hop-off bussarna där resenärerna har möjlighet att stiga på och av vid flera olika hållplatser under turens gång.
Läs mer om de bussturerna här >>

Det kan även vara bra att köpa sig ett Londonpass vilket ger gratis inträde till många av sevärdheterna i London. Ett London Pass kan gälla i en, två, tre eller sex dagar i följd och du får gratis inträde till över 50 av stadens bästa turistattraktioner.
Läs mer om Londonpass här >>

Buckingham Palace är den brittiska monarkens officiella residens där även statsbesök och kungliga mottagningar hålles. Buckingham Palace är en av Londons mest besökta sevärdheter och den attraktion som är allra mest lockande är vaktavlösningen som sker under en pampig ceremoni dagligen kl 11.30 (under vintertid varannan dag). Under delar av sommaren går det att besöka slottet, vilket det går att läsa mer om här.

Big Ben kallas det berömda klocktornet som sträcker sig 96 meter upp i himlen, vilket gör det till det tredje högsta fristående klocktornet i världen. Big Ben, som är en av de mest kända symbolerna för London och togs i bruk under 1859, innehåller i själva verket fem stycken slagklockor och den största av dem kallas för Great Bell och väger cirka 14 ton. Det är tyvärr inte tillåtet för turister att gå in i tornet utan det är endast engelska medborgare som kan gå in i det på privata turer med medlemmar ur parlamentet.

Houses of Parliament (även kallat Palace of Westminster eller Westminster Palace) är den brittiska parlamentsbyggnaden vars norra klocktorn är Big Ben. Parlamentet ligger vackert längs Themsens strand och under 1200-talet agerade byggnaderna som det kungliga palatset fram tills en brand förstörde det under 1500-talets början. Ytterligare en brand härjade i byggnaderna under 1800-talet och Westminster Hall är den del som klarade branden och är den äldsta delen i parlamentet.

Tower Bridge som ligger vid sidan av Tower of London är en av de mest kända broarna i världen och ett berömt landmärke för London. Bron består av två torn som sitter samman i toppen av en gångbana. Bron började byggas under 1886 och det gick åt mer än 11 000 ton stål till konstruktionen. Tower Bridge är 244 meter lång och tornen är 65 meter höga. Brons klaffar kan resas på fem minuter med hjälp av eldrivna motorer, men fram till 1974 drevs broöppningen av ångmaskiner som numera finns att beskåda i brons museum tillsammans med filmer och föremål som visar brons historia.

Invid Tower Bridge ligger Tower of London vilket är en medeltida borg som Vilhelm Erövraren började bygga år 1066. Towern var avsett som en fästning för normanderna och ett fängelse för deras fiender anglosaxerna. Towern, som i flera omgångar byggts till och restaurerats, har även agerat som plats för avrättningar och tortyr, vapenhus, skattkammare, zoo med mera. Sedan 1300-talet är Towern den plats som de brittiska kronjuvelerna bevaras på. Under andra välrdskriget användes Tower of London som centrum för krigsfångar och den sista avrättningen i Towern skedde under 1941. Towern är även känd för sin vaktstyrka, de så kallade Beefeaters vars ursprungliga funktion var att agera fångvaktare och livvakter men som idag enbart har ceremoniella uppgifter och numer agerar som turistguider. Tower of London är öppet för besök av turister vilket ofta leder till långa köbildningar, därför kan det vara bra att förköpa biljett via internet.

St Paul katedralen är en anglikansk kyrka som utgör säte för biskopen i London. Dagens katedral byggdes färdig under 1700-talet och är den fjärde katedralen som byggts på Londons högsta punkt, Ludgate Hill. Kyrkan är en av Londons mest kända byggnader och är 111 meter hög vilket var den högsta byggnaden ända fram till 1962. St Paul katedralen har använts till flera viktiga ceremonier genom åren, bland annat begravningarna av Lord Nelson och Winston Churchill samt bröllopet mellan Prins Charles och Lady Diana. Besökare kan mot en avgift besöka kyrkan och uppleva det kända "Whispering Gallery" där man kan viska till varandra längs väggarna.

Westminster Abbey är Englands viktigaste kyrka och används bland annat av kungligheterna för kröningar och begravningar. Kyrkan ligger vid sidan av Big Ben och Houses of Parliament och användes till exempel som kyrka vid Prins William och Kate Middletons vigsel under 2011. Den nuvarande kyrkobyggnaden har sitt ursprung från 1200-talet då kung Henry III lät bygga den inför sin begravning. Kyrkan är rik med väggmålningar och skulpturer och håller öppet för besökare med varierande tider beroende på rådande gudstjänster och arrangemang.

Piccadelly Circus är en centralt belägen trafikkorsning som är berömd för sina stora neonskyltar och ofta jämförs med Times Square i New York. Piccadelly Circus har även ett torg som innehåller en fontän med en känd staty av Eros. Flera stora butiksgator korsar varandra i denna korsning och det är svårt att undvika denna plats vid en promenad i centrala London.

En liten bit från Piccadelly Circus ligger det berömda torget, Trafalgar Square, som fått sitt namn från slaget vid Trafalgar, vilket var en brittisk framgång under napoleonkriget. På torget står den höga Nelsonkolonnen med segerherren Horatio Nelson överst och kolonnen omges av fontäner och bronslejon. Vid torget ligger bland annat National Gallery och torget används flitigt för samlingar och demonstrationer, framförallt på nyårsafton då torget fylls av människor.
Covent Garden är ett centralt distrikt i London som är känd för sin livliga marknad med handel och gatuartister. Från början var torget en trädgård för munkarna på Westminster Abbey men idag är området en stor turistattraktion med livlig handel och väldigt charmig atmosfär. Här finns massor av butiker som säljer bland annat kläder, böcker, konst, antikviteter och hantverk av olika slag. Covent Garden är även välkänt för sina gatuartister som står för underhållningen i området.

London Eye är Europas största pariserhjul som byggdes för att fira millenieskiftet och som ligger vid sidan av London Aquarium på Themsens södra sida. Hjulet är hela 135 meter högt och sikten sägs sträcka sig 40 kilometer i alla väderstreck. Bygget består av mer än 1700 ton stål och ser ut som ett jättestort cykelhjul. En åktur i London Eye tar cirka 30 minuter och hjulet har 32 korgar vilket gör att cirka 15 000 personer hinner åka under en dag. Trots den stora kapaciteten kan det ringla långa köer till biljettluckan och därför kan det vara bra att förköpa biljett på internet.

Hyde Park är Londons största park och ligger centralt i staden i närheten av Buckingham Palace bland annat. Tillsammans med den angränsande Kensington Gardens har grönområdet en yta på cirka 2.5 kvadratkilometer och rymmer bland annat en konstgjord sjö, The Serpentine. Hyde Park är en oas för många Londonbor och dess besökare och här kan man ägna sig åt flera aktiviteter också såsom ridning, rodd och segling. Parken har ofta använts till demonstrationer och mötesplats vilket har lett till att en plats kallad Speakers' Corner har uppstått i parken i det nordvästra hörnet (i närheten av Marble Arch) där det är tillåtet för den som vill att göra sin röst hörd offentligt under söndagar.

En av Londons mest berömda gator är shoppingstråket Oxford Street som är cirka 2,5 kilometer lång och rymmer över 500 butiker. Här finns det mesta för den som är sugen på att shoppa loss under sitt besök i London med allt från stora känd varuhus till mindre butiker. Oxford Street börjar vid Hyde Park och sträcker sig österut och korsas bland annat av Regent Street som är en annan känd shoppinggata. Här kan man verkligen känna av storstadspulsen och vid juletid är gatan vackert smyckad med festlig julbelysning.

Harrods är Londons mest berömda varuhus som skapades redan 1824. Varuhuset ligger strax söder om Hyde Park och upptar ett helt kvarter med en säljyta på cirka 92 000 m², Harrods lär ha cirka 330 olika avdelningar med 5 000 anställda och fler än 35 000 besökare dagligen. Det sägs att man kan köpa vad som helst på Harrods, från minsta småsak till elefanter. Det är en upplevelse i sig själv att avlägga ett besök på detta varuhus, även om man inte är intresserad av shoppingen så är dekorationerna ovanligt vackra, inte minst på mat- och dryckesavdelningarna.

Globe Theatre är en fascinerande återuppbyggnad av Shakespears ursprungliga teater som brann ner under 1600-talet. Teatern är ett försök att återskapa den utomhusteater som ursprungligen fanns på denna plats vid Themsens södra sida.

Madame Tussauds är en världsberömt vaxkabinett med vaxdockor av historiska och kungliga figurer. Köerna till biljettluckorna kan ringla sig långa vilket undviks om man bokar biljetter på internet.

HMS Belfast är en brittisk kryssare som tjänstgjorde under andra världskriget men idag agerar som ett sjökrigshistoriskt museum och som ligger på Themsen mitt i London.

Hotell nära sevärdheter i London >>