Prag flyg

MrJet
Travelstart

Prag resehandböcker

Prag, Första klass
Topp 10 Prag
Prag: Miniguide & karta
Prag, Berlitz reseguide

Prag weekend

MrJet
Travelstart

Prag aktiviteter

I Prag finns det en hel del aktiviteter som turister kan ägna sig åt utöver att uppleva alla sevärdheterna, bland annat shopping, besök på zoo, sport, museum, underhållning och ett rikt nattliv.

Ett utmärkt sätt att uppleva lite extra när man besöker Prag är att delta i någon av alla de guidade rundturer som finns i staden. Framförallt kan detta vara väldigt givande för en förstagångsbesökare i staden då dessa rundturer ofta ger en bra överblick över vilka attraktioner och sevärdheter Prag har att erbjuda sina besökande turister.

Det finns rundtur med buss som varar i cirka 3.5 timmar och passar perfekt för förstagångsbesökare i Prag. Ett alternativ kan vara den komprimerade snabbturen som varar i cirka 2 timmar och som ändå innehåller flera av stadens höjdpunkter. För den som vill uppleva Prag från floden Vltava finns det flera olika alternativa rundturer med båt, tex kvällsrundtur med middag, eftermiddagstur med te/kaffe eller lunchkryssning.
Utöver dessa turer ovan finns det mer specifika alternativ såsom gångtur i Pragborgen, promenadtur längs Kungsleden eller en tur genom de judiska kvarteren. Det finns även rundturer med alternativa transportmedel såsom cykel eller segway.

För den som är sugen på shopping har Prag ett brett och varierat utbud av varor. Till exempel kan importerade kläder hittas billigare i Prag än här hemma även om priserna på senare tid har börjat jämna ut sig. Många av Prags finare affärer ligger i området kring Vaclavplatsen men det största utbudet finns i stadens varuhus, tex hos Kotva, ett varuhus på fyra våningar som ligger vid Gamla stadens torg. Prag har även ett flertal marknader med ett brett utbud av varor och där prutande av priset är en del av det hela. Den största marknaden heter Pragmarknaden och ligger på Holesovice.

Prag zoo som har anor ända tillbaks till 1924 och ligger i norra Prag på en sluttning med utsikt över Vltava, inte långt från barockpalatset Troja. Zoot har runt 5000 djur av 650 olika arter. 50 av dessa arter är ovanliga i vilt tillstånd och Prag zoo är allra mest känt för sin uppfödning av Przewalskihästar vilka är världens enda vilda hästras. På området finns även en stollift som transporterar besökarna till den övre delen av det 64 hektar stora området. Zoot har öppet året runt och man kan åka dit via tunnelbana och buss.

Prags nattliv är bra och varierat och den som vill roa sig under nattetid i Prag bör inte bli besviken. Antalet pubar i staden är väldigt stort och påminner en hel del om den engelska pubmiljön med sina träinredningar. Ölen är betydligt billigare än i Sverige och menyerna på pubarna består i regel av inhemsk mat. Det finns även gott om nattklubbar i staden och de som ligger i centrum brukar i regel innehålla flest turister så den som vill roa sig med stadens invånare bör bege sig till någon nattklubb en bit bort från de centrala delarna. Karlovy Lazne är troligen den största nattklubben med lokaler som spänner över fem våningar. Futurum är en annan populär nattklubb. För den som vill lyssna på livemusik finns det en hel del rock- och jazzklubbar i Prag, både små kafeér som större klubblokaler.

De traditionella tjeckiska ölhallarna är en trevlig upplevelse för den som vill uppleva lite av den inhemska kulturen under sitt besök i Prag. Tjeckerna är ett öltokigt folk och tillhör de som dricker mest öl i hela världen, vilket kanske inte är så konstigt då den inhemska ölen är känd för att hålla väldigt god kvalitet. Under ett besök i en ölhall kan man förutom att trängas med andra turister få uppleva lite inhemsk musik och i regel enklare tjeckiska traditionella maträtter. Bland de största och mest kända ölhallarna finns U Fleku och U Kalicha.

Prag har ett rikt och varierat utbud av underhållning för den som är intresserad. Staden har ett stort utbud fria teatergrupper och mimteatrar. Musikutbudet innehåller allt från symfoniorkestrar och opera till musikaler, jazz och folkmusik och konserter hålls året runt i allt från barockpalats till parker och trädgårdar där Nationalteatern är Prags främsta lokal för opera, balett och teater. Prags statsopera ger både opera och balettföreställningar i en av de vackraste byggnaderna i hela Europa. Vidare kan man uppleva lite inhemsk tjeckisk musik och samtidigt njuta av en trerättersmiddag.

Laterna Magika är en välkänd och populär tjeckisk skuggteater vilket innebär att det är en icke-verbal, visuell teater med ljus och skuggor. Föreställningarna är en kombination av dans, film och teater och mycket av framgången ligger i att alla kan förstå teatern eftersom ingen talar tjeckiska. Laterna Magika använder istället sång, dans, mim, dockor, musik, skuggor, lysrör, scenframträdanden och andra uttryck.

Det finns en hel del festivaler som hålls i Prag, till exempel vårmusikfestivalen som hålls mellan maj och juni där många internationellt kända musiker deltar. Under sommaren hålls Mozartfestivalen och på hösten finns det en jazzfestival i Prag. Laterna Magika är en välkänd och populär tjeckisk skuggteater där språket inte spelar någon roll då aktörerna använder andra uttrycksformer såsom sång, dans, mim med mera. För den som vill gå på bio erbjuds i regel de seanste filmerna med engelskt tal på biograferna varav många ligger i området kring Vaclavplatsen.
Det är fotboll och ishockey som utgör de största sporterna i Tjeckien. Den tjeckiska fotbollen har i modern tid varit stark och landslaget har nått en hel del framgångar från 90-talet och framåt. Prag har tre lag i landets högsta fotbollsserie, Slavia Prag, Viktoria Zizkov och Sparta Prag. Sparta är det mest kända och framgångsrika av dessa tre lag och kvalificerar sig ofta till Champions League. Fotbollssäsongen i Tjeckien börjar i regel i augutsti och sträcker sig till juni. Det tjeckiska landslaget är ett av de bättre landslagen i världen i ishockey och Prags två främsta lag i högstaligan är HC Slavia Prag och HC Sparta Prag. Hockeysäsongen varar i regel från september till april.

Med sina dryga 20 museer och mer än 100 gallerier och utställningar ges Prags besökare möjlighet till en fascinerande inblick i den tjeckiska historien. Nationalmuseet, vilket är Tjeckiens största museum, har flera permanenta utställningar om teman historia, kultur, konst och vetenskap. Nationalgalleriet visar tjeckisk konst och har sina utställningar utspridda på flera platser i staden i olika kloster och palats. Kommunistmuseet visar hur det var att leva bakom järnridån i Prag under flera år och det Judiska museet, som ligger utspritt i stadsdelen Josefov, innehåller många heliga föremål och gripande teckningar av barn som satt inspärrade i koncentrationslägret Theresienstadt.

I området kring Prag finns det också mycket att skåda för turister. Om man vill bege sig iväg på en utflykt utanför staden finns det en hel del guidade turer som man på förväg kan boka via internet. Till exempel arrangeras det utflykter till koncentrationslägret Theresienstadt som användes som ett judiskt getto under andra världskriget, eller till den klassiska kurbadorten Karlsbad. Det ordnas även utflykter där deltagarna får lära sig mer om hur öl bryggs och hur glastillverkning sker. Vidare går det att besöka de två slotten Ceský Krumlov och Karlstejn.