Budapest flyg

MrJet
Travelstart

Budapest weekend

MrJet
Travelstart

Budapest resehandböcker

Topp 10 Budapest
Lonely Planet Budapest
Budapest Första Klass
Budapest Miniguide & Karta

Budapest sevärdheter

Budapest är en väldigt vacker stad med en rik historia som trots stora förstörelser genom åren har återuppstått och flera av stadens platser finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Flera av stadens berömda sevärdheter ligger centralt och det går bra att nå de flesta platserna till fots. För de som har planerat ett kortare besök i staden men ändå vill se så mycket som möjligt av sevärdheterna kan det vara nyttigt att åka med på någon av de rundturer som erbjuds i staden eller till och med en båttur längs Donau. Efter en sådan tur kan det vara enklare att planera resterande delen av besöket i staden och vilka sevärdheter man vill se närmare på.
Läs mer om de populäraste stadsvandringarna här >>
Läs mer om båttur på Donau här >>
Läs mer vilka rundturer det finns i Budapest här >>

Parlamentet i Budapest som är sätet för den ungerska regeringen är en av Europas äldsta parlamentsbyggnader och en väldigt populär turistattraktion. Parlamentet är den största byggnaden i hela Ungern och ligger vackert på Donaus ena strandkant mitt inne i staden. Byggnaden är byggd i nygotisk stil och har sin huvudfasad ut mot Donau medan entrén vätter mot torget på andra sidan byggnaden. Trappan till huvudentrén vacktas av två stenlejon och byggnaden är utsmyckad med 242 skulpturer och statyer av ungerska historiska personer. Överst i parlamentet finns en 16-sidig kupol som sträcker sig 96 meter upp i luften över den enorma byggnaden som rymmer 691 rum. Inne i parlamentet förvaras de ungerska kronjuvelerna och den heliga Stefanskronan. Det är inte tillåtet att besöka parlamentet på egen hand men det arrangeras guidade turer inne i byggnaden dagligen. Här kan du läsa mer och boka rundtur i Parlamentet >>

På andra sidan Donau, på Budasidan närmare bestämt, finns en höjd som kallas för Slottshöjden. Förutom en fantastisk vy över staden och floden bjuder Slottshöjden på flera historiska sevärdheter.

Budaslottet vars historia börjar under 1200-talet ligger på denna höjd. Detta slott har förstörts ett flertal gånger och byggts upp igen och de äldsta delarna i dagens slott härstammar från 1400-talet. Slottet rymmer bland annat nationalgalleriet och Budapest stads historiska museum.

Vidare ligger Mattiaskyrkan som härstammar från 1000-talet också på slottshöjden. Kyrkan har använts till ett flertal kröningar av kungar och används än idag till mässor och konserter.

Fiskebastionen är en till trevlig sevärdhet som är belägen på Slottshöjden vid sidan av Mattiaskyrkan. Detta är en utsiktsterass som byggdes under sent 1800-tal vars sju torn representerar de sju ungerska stammar som var bosatta i karpaterna under 800-talet. Fiskebastionen har fått sitt namn av att fiskemännen var ansvariga för att försvara denna del av staden under medeltiden.

Gellértberget som ligger en liten bit från Slottshöjden är en annan hög höjd med vacker utsikt över staden. Namnet kommer från en biskop som gick ett hemskt öde tillmötes då han blev tillfångatagen av rebeller och kastades ut för berget i en tunna. På toppen av Gellértberget finns ett citadell som byggdes under 1800-talet av Habsburgarna och som användes av sovjetiska trupper för att stoppa den ungerska revolutionen 1956 då de sköt kanonsavlor ner över staden från detta citadell. Vid foten av Gellértberget finns det berömda hotell Gellért och Gellértbadet som är Budapests mest kända bad.

S:t Stefan Basilikan är en romerskkatolsk kyrka som fått sitt namn från ungerns första kung, Stefan, vars högra hand är mumifierad och förvaras inne i kyrkan. Kyrkan är lika hög som Parlamentet (96 meter) och den är rikt utsmyckad. Basilikan har två stora klocktorn och är en stor turistattraktion inte minst på grund av att turister kan åka hiss upp i tornen och få en vacker vy över staden.

Kedjebron är en av sju broar över Donau som binder samman Buda med Pest. Kedjebron som 1849 blev den första permanenta överfarten över Donau anses vara en av Europas vackraste broar. Bron är 380 meter lång och har en unik byggnadsteknik där brohuvudet vaktas av två stora stenlejon. Kedjebron byggdes upp igen under 1949 efter att ha blivit sprängd under nazisternas reträtt ur Budapest under andra världskriget.

Margaretaön är en stor, naturskön ö som ligger ute i Donau och som är ett väldigt populärt friluftsområde hos befolkningen. Margaretaön (Margitsziget på ungerska) innehåller stadens vackraste parkområde och biltrafik är inte tillåten på ön. Promenadstråk sträcker sig runt ön för fotgängare och joggare, vidare kan man se ruinerna av ett gammalt kloster, Palatinusbadet samt flertal restauranger och uteserveringar.

Hjältarnas torg är ett stort torg i centrala Budpest som är en av stadens mest besökta sevärdheter. Torget är känt för milleniummonumentet som byggdes för att fira Ungerns tusenårsjubileum. Monumentet innehåller många vackra statyer och blev färdigt 1929.

Statsoperan i Budapest anses vara en av de vackraste operabyggnaderna i världen. Byggnaden stod färdig under sent 1800-tal och är rikt dekorerad. Trots byggnadens ålder har mätningar visat att statsoperan i Budapest har den tredje bästa akustiken i Europa efter La Scala i Milano och Palais Garnier i Paris.


Den centrala saluhallen i Budapest är en upplevelse i sig då det är en stor inomhusmarknad där det säljs produkter som är både gastronomiska och estetiskiska upplevelser. Bygganden är mer än 100 år gammal och det finns försäljning av mat, vin och souvenirer samt restauranger och serveringar.


Terrorhuset är ett museum som innehåller utställningar om den nazistiska och kommunistiska regimen i Budapest. Här visas bland annat fängelsecellerna i källaren där många har mött sitt öde och huset är även ett monument över alla de som fängslades, torterades och dog under dessa regimer.

För att hinna med så många sevärdheter som möjligt under ett besök i Budapest kan det vara en god idé att ta en rundtur med buss. En smidig variant är de så kallade hop-on hop-off turerna som ger resenären möjlighet att hoppa på och av bussen vid varje stopp.
Läs mer om bussturerna här

Hotell i Budapest