Paris flyg

MrJet
Travelstart

Paris resehandböcker

Paris, Första klass
Paris Miniguide
Paris Topp 10
Med familjen i Paris

Paris weekend

MrJet
Travelstart

Paris sevärdheter

Paris är en stad som har många kända sevärdheter och historiska monument, bland de mest berömda finns till exempel Eiffeltornet, Triumfbågen och Notre Dame.


För att få en snabb och smidig överblick över de populäraste sevärdheterna i Paris kan det vara en god idé att ta del av en guidad rundtur. En populär variant av rundtur är hoppa på/hoppa av bussarna där man kan hoppa på eller av vid olika hållplatser för att se närmare på sevärdheterna. Bussarna går med täta turer och man bestämmer själv takten för hur länge man vill utforska respektive sevärdhet.
Läs mer om Hoppa på/hoppa av-rundtur i Paris >>
Hos Viator går det att köpa ett Parispass som inkluderar gratis resor med kollektivtrafiken i zonerna 1–3 i Paris (tunnelbana och buss) under passets giltighetsperiod, gratis inträde till 60 sevärdheter och attraktioner, hoppa på/hoppa av-rundtur under en dag, snabbkö till attraktioner och mycket mer.

Inför världsutställningen 1889, som skulle hållas i Paris, byggde Gustave Eiffel världens högsta torn, det numera världsberömda Eiffeltornet. Tornet är 324 meter högt (tornet är i själva verket 300 meter och en TV-mast högst upp är 24 meter hög) och var fram till 1930 världens högsta byggnad och är än idag förmodligen stadens mest berömda monument.
Eiffeltornet är byggt av en stålkonstruktion som består av fler än 12000 balkar och tornet väger cirka 10000 ton. Trapporna upp till den tredje och högsta våningen består av fler än 1600 trappsteg (dock får turister bara åka hiss den översta delen numera).
Tornet har haft fler än 230 miljoner besökare och årligen besöks det av cirka 6 miljoner turister vilket leder till att köerna för att ta sig upp till toppen kan vara långa under högsäsongen. Tonet har öppet alla dagar om året och innehåller flera utställningar och två restauranger.
Med tanke på de långa köerna kan det vara bra att förköpa biljett som ger företräde till kön samt guidad tur vilket kan göras här.

I slutet på den stora avenyn, Champs-Élysées, står den berömda Triumfbågen som Napoleon lät bygga till minne av Frankrikes seger i slaget vid Austerlitz 1805. Bygget stod dock inte klart förrän efter Napoleons makt var över, år 1836. Bågen är 51 meter hög och under valvet på bågen finns "Den okände soldatens grav", vilket är ett minne över alla de oidentifierade soldaterna som stupade under första världskriget. Som turist går det att ta sig upp för de 234 trappstegen i bågen för att komma till toppen där det finns en utställning över Triumfbågens historia samt en utsikt som täcker större delen av Paris. Det går att boka en rundtur i Triumfbågen här för den som vill studera den närmare.

Notre Dame är en katedral i Paris som färdigställdes 1345 efter nästan 200 års byggande efter order av biskopen Maurice de Sully om att en ny katedral behövdes. Katedralen anses vara en av de vackraste gotiska byggnaderna i Frankrike och den har klassats som ett världshistoriskt monument av FN. Bland annat har Napoleon låtit sig krönas i katedralen år 1804. Kyrkan är rikt utsmyckad med bland annat skulpturer, vackra glasfönster och vackra målningar. Det finns fem stora klockor i Notre Dame och den största klockan finns i det södra tornet och väger 13 ton. Som turist går det att besöka kyrkan och gå upp i tornen efter att ha köpt inträdesbiljett. Mer information med bland annat kalender och öppettider finns på den officiella siten för Notre Dame.

Louvren är ett före detta kungligt palats som idag är det största nationalmuseet i Frankrike. Museet är det mest besökta i hela världen och är allra mest känt för den världsberömda målningen Mona Lisa av Leonardo da Vinci. Vidare ställer museet ut både antik och modern konst av bland annat berömda konstnärer såsom Rembrandt och Rubens. Dan Browns roman Da Vinci Koden har gjort museet ännu mera berömt på senare år då även antalet besökare har ökat. Framför museet finns en 20 meter hög glaspyramid som president François Mitterrand lät uppföras och som invigdes 1989. Det går att förboka biljetter på internet som inkluderar en guidad tur i museet här.

Versailles är en stad och kommun som ligger 17 kilometer utanför Paris och som är mest känd för det berömda slott som kung Ludvig XIV lät bygga vilket blev den franska kungafamiljens hemvist från 1682. Versailles var Frankrikes huvudstad från denna tid fram till revolutionen 1789. Slottet är bland annat känt för att vara den plats som versaillesfreden, fredsavtalet som slöts efter första världskriget, undertecknades på. En av huvudattraktionerna i slottet är Spegelsalen som ligger på första våningen och består av 357 speglar och är 73 meter lång och 12,3 meter hög. Bland övriga attraktioner finns bland annat drottningens sovrum som bland annat Marie Antoinette använt som sitt och den vackra trädgården. För den som vill avlägga ett besök finns det många olika varianter av guidade turer till Versailles.

Den två kilometer långa Champs-Élysées är en av världens mest berömda avenyer. Redan på 1600-talet ritades området och sedan 1724 har det varit en aveny som idag är full av bland annat butiker, caféer och biografer. Avenyn sträcker sig från Place de la Concorde till Place Charles de Gaulle, där Triumfbågen står. Turisterna och stadsborna strömmar hit för att besöka de exklusiva butikerna och njuta av de vackra träden och trädgårdarna som anlades här i början av områdets historia. Den sista etappen av cykelloppet Tour de France går längs avenyn framför ett stort publikhav och Frankrikes nationaldag, 14 juli, firas på Champs-Élysées med en militärparad som kör uppför avenyn.

Ett av Paris mest berömda landmärken är den romersk-katolska basilikan Sacré-Cœur som ligger på stadens högst belägna punkt i stadsdelen Montmartre. Basilikan färdigställdes år 1914 och tillägnades Jesu heliga hjärta samt som ett monument över de döda i fransk-tyska kriget. Sacré-Cœur är byggd i romersk-bysantinsk stil och alla fönster har vackra bilder i färgat glas. I kupolens tak finns en stor mosaik som föreställer Jesus Kristus och kyrkan har över 500 statyer. Basilikan är öppen för allmänheten med gratis inträde och den kan även erbjuda en härlig utsikt över staden Paris. Mer information finns på Sacré-Cœurs hemsida. Här finns det guidade turer till Montmartre and Sacré-Cœur.

Montmartre, Martyrernas berg, är en stadsdel som ligger på en 130 meter hög kulle i norra Paris där en fransk biskop och martyr halshöggs år 262. Stadsdelen har varit hemvist åt flera kända konstnärer såsom bland annat Salvador Dalí, Claude Monet och Pablo Picasso och är än idag populär bland konstnärer. Montmartre är mycket populärt bland turister och stadsdelen är charmig med sina kullerstensgator, småhus och mysiga gränder kantade av restauranger, caféer och barer. Södra Montmartre kallas för Pigalle och är ett av Paris sexkvarter med bland annat den berömda nattklubben Moulin Rouge. På toppen av kullen i Montmartre ligger den berömda basilikan Sacré-Cœur.

Luxembourgträdgården (Jardin du Luxembourg) är en stor park i centrala Paris på mer än 25 hektar. Parken är den populäraste gröna oasen i staden och omgärdar Luxembourgpalatset och innehåller vidare en stor damm och en stor, vacker fontän. Vidare finns här stora gräsytor och parken brukar befolkas av såväl turister som joggande, strövande stadsbor. Parken innehåller även tennis- och boulebanor, café, dockteater och lekplats med mera.

Jardin des Plantes är en 28 hektar stor botanisk trädgård som grundades 1597 och som tillhör Frankrikes naturhistoriska riksmuseum. I trädgården finns även en av världens äldsta djurparker som är relativt liten till storleken jämfört med mer moderna djurparker.