Barcelona flyg

MrJet
Travelstart

Resehandböcker

Barcelona & Katalonien
Topp 10 Barcelona
Barcelona

Barcelona sevärdheter

Basilikan Sagrada Familia
Barcelona är en stad som har en massa sevärdheter att erbjuda sina besökare. Barcelona kortet ger fritt inträde till ett flertal av stadens sevärdheter och rabatterade upplevelser samt gratis transport med lokaltrafiken.

Många av sevärdheterna i Barcelona består av kända verk av den berömde lokale arkitekten Antoni Gaudí. Sagrada Familia är antagligen Gaudis mest berömda verk och denna gigantiska basilika togs upp på UNESCOS världsarvslista under 2010. Bygget påbörjades under 1882 men är fortfarande långt ifrån klart. Kyrkan har tre olika fasader och besöks årligen av flera miljoner turister. För att se basilikan från insidan krävs det biljett. Det går att förköpa biljett här och på så sätt slippa stå i kö vid biljettluckan på plats.

Parken Parc Güell är det största verket av Gaudí i Barcelona. Det består av en park som egentligen är ett misslyckat byggprojekt då tanken var att göra om två bondgårdar på ett berg till ett exklusivt bostadsområde. På grund av höga tomtpriser samt hårda restriktioner anmälde endast två stycken köpare sitt intresse vilket ledde till att finansiären Güell överlät området till staden Barcelona.

Ytterligare verk i Barcelona som Gaudi ligger bakom är bland annat de vackra byggnaderna Casa Batllķ och Casa Milā.

En av de mest kända sevärdheterna i Barcelona är den breda boulevarden La Rambla som sträcker sig tolvhundra meter genom staden. Detta är Barcelonas mest bevandrade gata som myllrar av människor hela dagarna till långt in på kvällarna. Längs den berömda gatan finns det gott om turistattraktioner i form av gatuartister, gatukonstnärer, tapasbarer, caféer och butiker. Vidare finns här en del historiska byggnader samt den stora matmarknaden La Boqueria som är en upplevelse att besöka.

Montjuic är ett berg och ett parkområde som erbjuder en fantastisk utsikt över Barcelona då det reser sig 173 meter över havet. På detta berg ligger den välbesökta fontänen Font Māgica som varje kväll ger spektakulära ljus och ljudföreställningar som ackompanjemang till vattenflödet.

Den gamla staden, Cuitat Vella utgör de äldsta kvarteren i Barcelona och är väldigt mysig att vandra igenom med sina små gränder och gamla byggnader. Det mest kända kvarteret i området heter el Barri Gōtic och vidare så ligger den pampiga katedralen också i denna stadsdel. Då motortrafik är förbjuden i stora delar av stadsdelen är det ett perfekt område att strosa i för att hitta någon trevlig butik eller mysigt café. Den stora shoppinggatan, Portal de l'Āngel, ligger även den i Cuitat Vella.
Det finns guidade sightseeing turer i de gotiska kvarteren för den som verkligen vill utforska dessa närmre.

Camp Nou är idrottsklubben FC Barcelonas berömda fotbollsstadion som är Europas största och har en kapacitet på cirka 98 000 åskådare. Det går att besöka stadion och tillhörande museum samt omklädningsrum, pressrum, spelargång och avbytarbås. För att slippa köa till biljettluckan kan det vara idé att förköpa biljett på internet här.

Barcelona har ett berömt friluftsmuseum som heter Poble Espanyols. Här kan besökare vandra längs gator och torg och skåda arkitektur och hantverk från olika regioner i Spanien.

Barceloneta är en stadsdel som ligger vid hamnen i Barcelona och som innehåller en lång, bred sandstrand som passar perfekt för ett dopp i pausen mellan shoppingturerna. Promenadvägen som sträcker sig längs stranden kantas av butiker, restauranger och caféer.

För att hinna med så många sevärdheter som möjligt under ett besök i Barcelona kan det vara en god idé att ta en rundtur med buss. Det finns flera olika bolag som arrangerar bussturer och det finns turer i flera olika varianter. En smidig variant är de så kallade hop-on hop-off turerna som ger resenären möjlighet att hoppa på och av bussen vid varje stopp.
Läs mer om bussturerna här