Rom flyg

MrJet
Travelstart

Resehandböcker

Rom - första klass guide
Topp 10 Rom
Med familjen i Rom
Rom och Vatikanen

Rom sevärdheter

Rom är en sevärd stad med massor av historiska monument från antikens dagar.
Med Romkort och Omnia-kort till Vatikanen får du som turist i staden möjlighet till att utforska Rom och Vatikanstaten på ett enkelt och smidigt sätt. Kortet ger inträde till utvalda sevärdheter och rabatter i staden. Vidare ingår en hoppa på/hoppa av bussbiljett och resor med buss, tunnelbana och spårväg i staden. Läs mer om kortet här

För den som vill få en snabb överblick över staden och njuta av sevärdheterna ger hoppa på/hoppa av-bussarna goda möjligheter till detta. Med denna busstur går det att hoppa på och av på åtta olika hållplatser i staden och dessutom erbjuds inspelade kommentarer i hörlurar.

En av de allra mest berömda sevärdheterna i Rom är Colosseum, med det officiella namnet Flaviska amfiteatern, vilket är en amfiteater som under romerska riket användes till bland annat strid mellan vilda djur, avrättningar, teater och gladiatorspel. Kejsaren Vespasianus påbörjade bygget av teatern under år 76 och bygget slutfördes av hans son Titus. Teatern fick sitt namn efter en koloss som bestod av en stor staty av kejsare Nero som stod vid sidan av teaterbyggnaden. Colosseum är 48 meter hög och har en omkrets på 524 meter och rymde under sin tid som teater 87 000 åskådare. Kolossen av Nero och armeringen till Colosseum smältes så småningom ner för tillverkning av vapen vilket ledde till att en stor del av byggnadens yttre del rasade samman vid ett jordskalv år 1349 då den södra sidan kollapsade. Sedan dess har en stor mängd av den vita marmorn använts till bygge av Peterskyrkan och Fontana di Trevi. Återstoden av teatern är en imponerande och mäktig byggnad och ett populärt turistmål för romresenärerna med miljontals besökare varje år och under år 2007 utsågs Colosseum till ett av världens sju nya underverk.
Den som vill få en grundligare titt på Colosseum under sitt besök i Rom kan välja bland ett antal guidade rundturer i Colosseum.

Pantheon är ett antikt tempel beläget vid torget Rotonda i centrala Rom. Det är en av de bäst bevarade byggnaderna från antikens Rom mycket på grund av att byggnaden har använts under hela dess historia. Byggnaden färdigställdes cirka år 125 av kejsar Hadrianus och var under antiken en helgedom åt de romerska gudarna. Sedan 600-talet används byggnaden som kyrka, bland annat finns flera av Italiens kungar begravda här. Interiören består av en väldig sfärisk kupol med en takhöjd på cirka 43 meter med ett ljusinsläpp i toppen. Pantheon har inspirerat många arkitekter och det finns flera byggnader i världen som påminner om byggnaden.
Läs här om guidade turer i Pantheon.

Fontana di Trevi (Trevifontänen) är en imponerande fontän som är belägen vid Piazza di Trevi i det centrala Rom. Fontänens byggnadsverk fullbordades 1762 och består av en stor bassäng ur vilken det reser sig klippor med skulpturer på. Innan Fontana di Trevi byggdes fanns här en stor bassäng som invånarna kunde hämta vatten från efter att en akvedukt byggts för att förse de centrala delarna av staden med vatten. Fontänen är idag ett populärt turistmål med olika teorier om vilken effekten blir av att kasta ett antal mynt i fontänen. Verket har blivit vida känt bland annat efter Fellinis film "Det ljuva livet" där Anita Ekberg badar i fontänen - att bada i Fontana di Trevi är dock idag förbjudet.
Läs här om en guidad tur över fontäner i Rom.

En annan känd sevärdhet i Rom som har figurerat i flertalet filmer är spanska trappan, vilket är en trappa i tre plan som ska symbolisera treenigheten. Namnet har den fått från den spanska ambassaden och trappan som byggdes tidigt 1700-tal består av sammanlagt 138 trappsteg. Längst upp över trappan finns kyrkan Santissima Trinitá dei Monit och på piazzan nedanför trappan ligger fontänen Fontana della Barcaccia vilken har formen av en vattenfylld båt. Området kring spanska trappan är exklusivt och priserna i restauranger och butiker tillhör den övre prisklassen i staden.

Forum Romanum, (Det romerska torget), var i antikens Rom ett torg och mötesplats för handel, politiska möten och religösa ceremonier. Torget ligger mellan två av Roms sju kullar, Capitolium och Palatinen. Det har funnits en hel del byggnader på Forum Romanum och idag finns det flera ruiner från många av dessa byggnader i varierande skick kvar på platsen, de flesta härstammar från byggnader som uppfördes av Julius Ceasar och Kejsar Augustus. De mest kända monumenten på denna attraktiva turistattraktion är bland annat Vestatemplet och triumfbågarna som uppfördes till kejsare Titus (Titusbågen) och Septimius Severus. Byggnaderna lämnades till förfall när Romarriket föll och vissa av dem förvandlades till kyrkor och i området har även omfattande arkeologiska utgrävningar genomförts.

Peterskyrkan är en kyrka som är belägen i Vatikanstaten och som är uppkallad efter aposteln Petrus som antas ligga begravd på denna plats efter att ha dött martyrdöden cirka 64 år efter Kristus. Basilikan började byggas år 1506 och invigdes år 1626. Peterskyrkan ansågs under lång tid vara världens största kyrka och innehåller ungefär 800 kolonner, 390 skulpturer och hundratalet gravar. Kyrkan är 132,5 meter hög och besöks dagligen av cirka 20 000 besökare.
I närheten av Peterskyrkan ligger även Sixtinska kapellet vilket är påvens privata kapell i Vatikanen som innehåller bland annat sin kända takmålning med scener ur skapelsehistorien skapad av Michelangelo. Sixtinska kapellet är en del av museikomplexet Vatikanmuseerna som innehåller en omfattande samling av målningar, skulpturer och gobelänger.
Här finns möjlighet att köpa snabbinträdesbiljett till Peterskyrkan.

Lateranbasilikan är Roms domkyrka och kristenhetens äldsta ännu brukade kyrka. Den är även en av stadens huvudbasilikor tillsammans med bland annat Peterskyrkan. Kyrkan är belägen i ett område i södra Rom som kallas Lateranen och som år 313 skänktes av kejsar Konstantin till Roms biskop.

Piazza Navona är ett vackert och berömt torg som är fullt av liv under dagtid med torghandlare, restauranger och caféer. Torget har flera fontäner, vackra byggnader och statyer och vid torget ligger även kyrkan Sant'Agnese in Agone.

Villa Borghese är en stor park i norra delarna av Rom som är väldigt populär. Parken innehåller avenyer, gator och grusgångar och lite varstans i parken finns det skulpturer utplacerade. Parken innehåller det kända konstmuseet Galleria Borghese som inhyser släkten Borgheses konstsamling.
Läs mer om olika alternativ för guidning, inträde och rundturer i och runt Villa Borghese här.

Viator är en arrangör som säljer massor av olika rundresor, aktiviteter, guidade turer, inträdesbiljetter och andra arrangemang som passar för turister i bland annat Rom. Läs mer om deras utbud på Viator.com